Ikea bryter løfte: Fortsetter handelen med Russland

10/05/2022 12:50

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ikea kunngjorde i mars at de ville stoppe all handel med Russland og Hviterussland. Men nå kan Aftonbladet avsløre at gruppen fortsetter å handle russisk tre.

Ikea er tatt med fingrene i fatet.

I mars kunngjorde den svenske giganten at all handel med Russland og Hviterussland ble satt på vent.

En beslutning, som ifølge gruppen selv inkluderte at alle Ikeas varehus og bedrifter i Russland og Hviterussland skulle stenges. Leveranser fra underleverandører ble også satt på vent, sa de den gang.

Men nå kan svenske Aftonbladet melde at møbelgiganten i det stille har fortsatt handelen med russisk tre de siste to månedene, og at det ser ut til å fortsette.

- Ikke hyggelig
 Svenske medier er i besittelse av et brev fra Robert Olsson, innkjøpssjef i Ikea, som er sendt til konsernets leverandører.

Her ser det ut til at møbelgigantens kjøp av russisk tre er planlagt å falle med 85 prosent sammenlignet med april i fjor. Brevet, som er fra 25. mars, sier ikke noe om en total stans.

I en e-postkorrespondanse mellom innkjøpssjefer fra Ikea, som Aftonbladet har sett, ser det ut til at leverandører i visse tilfeller kan kjøpe så mye ved som i fjor, dersom for eksempel mengdene er godkjent av Ikea.

- Det føles rart og ikke hyggelig at vi støtter Putin ved ikke å avbryte denne avtalen, sier en ikke navngitt ansatt til Aftonbladet.

Har redusert innkjøpet
Til Aftonbladet bekrefter utbyggingssjef Robert Olsson at Ikea ikke har innført en totalstopp til tross for løftet i mars.

– Vi har redusert ekstremt mye og redusert vår avhengighet av Russland. Det er vårt fokus. Men vi har ikke stengt alt på en gang, sier han til svenske medier.

Han forklarer videre at noen leverandører har fortsatt å kjøpe russisk tømmer mens de leter etter nye leverandørkjeder. Samtidig gjør den globale mangelen på tre heller ikke situasjonen enklere, sier utbyggingssjefen.

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.