Ikke godt nok: Problematiske forhold i danske grisefarmer avslørt

14/05/2024 12:18

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mattilsyn har avdekket flere kritikkverdige forhold.

En rekke nye matkontroller gir innsikt i forholdene mange danske griser lever under. 

Det fremgår av kontrollene at mange griser lider av hudabscesser, skuldersår, leddgikt og andre plager. Dette skriver Ekstra Bladet.

Studien belyser en rekke problemer i svinenæringen, blant annet fysisk skade på dyrene, som ifølge Lene Juul Pedersen, griseforsker ved Aarhus Universitet, i overveiende grad skyldes forholdene grisene holdes under. 

Disse problemene kaster et kritisk lys over måten griser behandles på i landbruket.

Ifølge rapporten var det i 90 av de utførte kontrollene griser som hadde problemer med å støtte seg på ett eller flere bein eller som hadde vanskeligheter med å reise seg. 

I tillegg meldes det i 20 tilfeller om skuldersår hos purker, som ofte oppstår når dyrene ikke har et mykt underlag å hvile på. 

Videre ble det funnet griser med brokk i rundt 100 av tilfellene.

Fødevarestyrelsen har ikke gitt ut detaljer om de 44 alvorligste tilfellene, da disse har resultert i en politianmeldelse.

Christian Fink, direktør for Sektor for svin i bransjeforeningen Landbruk & Fødevarer, erkjenner problemene og konstaterer at det har vært en mindre reduksjon i antall restriksjoner fra Fødevarestyrelsen fra 2021 til 2022. 

Han uttrykker bekymring spesielt for politianmeldelsene og understreker behovet for forbedringer. 

Denne innsikten i tilstanden til danske grisefarmer reiser spørsmål om dyrevelferd og industriell praksis i svineproduksjon.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.