Juridisk ekspert etter å ha vunnet for Trump: «Det er helt sprøtt»

01/07/2024 21:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kjører for Donald Trump i disse dager.

Først vant presidentkandidaten klart på poeng i sesongens første tv-duell over Joe Biden, og mandag vant han i Høyesterett.

Og den avgjørelsen overrasker Ruben Toft Sindahl, som er juridisk analytiker i Kongressen.com.

"Dette er helt sprøtt," sier han og fortsetter:

"Da denne saken startet, ble det ansett som en ren spøk og en forsinkende taktikk fra Trumps side."

Høyesterett i USA har konkludert med at tidligere presidenter har immunitet for offisielle handlinger som de utførte innenfor deres konstitusjonelle myndighet.

I fremtiden er det kun private handlinger som skal være straffbare.

«Det gjør presidenten til en konge som er over loven. Det fjerner virkelig den grunnleggende amerikanske ideen om at alle er like for loven, sier Sindahl.

Avgjørelsen kan ha stor innvirkning på hvorvidt Trump vil bli stilt for en dommer i Washington, DC, anklaget for å forsøke å endre utfallet av presidentvalget i 2020.

Trump og hans advokater har hevdet at han har immunitet på grunn av handlinger han tok mens han var på embetet.

«Beslutningen må nå gå tilbake til dommeren i den opprinnelige saken, som må avgjøre om det er en offisiell eller privat handling fra Trumps side. Men det vil ta tid, så det blir veldig vanskelig å komme til en avgjørelse før presidentvalget i USA, og dermed har de effektivt sørget for at Trump kan bli president igjen, « sier juridisk analytiker, som har følgende tolkning av avgjørelsen.

«Det er vanskelig å se avgjørelsen som noe annet enn et resultat av at dommerne ønsker å hjelpe Trump. De har jobbet i sakte film med denne saken, som de først har avgjort siste dag før sommerferien. Det ser ut som en politisk beslutning. Det er også seks konservative dommere som har stemt for, mens tre liberale dommere har stemt imot.'

På sine egne sosiale medier, Truth Social, har Donald Trump brutt ut i jubel.

«Det er en stor seier for grunnloven og demokratiet. Jeg er stolt over å være amerikaner!», skriver han.

En jubel som Ruben Toft Sindahl kan følge.

«Dette er en stor seier for Trump. Først var det en ren spøk, men under en høring var det noen dommere som mente at de kunne se nærmere på presidentens immunitet, og nå er det blitt en realitet, sier han.


Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.