Kamala Harris ber om en umiddelbar våpenhvile i Gaza

04/03/2024 13:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den amerikanske visepresidenten ber Hamas om å godta en seks ukers våpenhvileavtale i Gaza.

USAs visepresident Kamala Harris ba søndag om at et forslag om seks ukers våpenhvile i krigen mellom Israel og Hamas skal bli en realitet.

Det sier hun under en tale i byen Selma i delstaten Alabama.

I talen kritiserer hun også Israel for det hun kaller utilstrekkelige hjelpeleveranser til Gaza.

– På grunn av det overveldende omfanget av lidelser i Gaza, bør det være en umiddelbar våpenhvile i minst de neste seks ukene, som er det som nå ligger på bordet, sier hun.

En høytstående amerikansk tjenestemann sa lørdag at Israel i store trekk har akseptert avtalen, som vil føre til en seks ukers opphør av fiendtlighetene hvis Hamas går med på å løslate de mest sårbare gislene.

– Dette vil få alle gislene ut og bringe inn en betydelig mengde nødhjelp, sier Harris, som samtidig oppfordrer Hamas til å si ja til avtalen.

Samtidig yter hun den skarpeste kritikken av Israel til nå som en høytstående amerikansk tjenestemann har gitt. Hun oppfordrer Israels statsminister Benjamin Netanyahus regjering til å iverksette tiltak for å øke mengden nødhjelp til Gaza.

– Den israelske regjeringen må gjøre mer for å øke bistandsstrømmen betydelig. Ingen unnskyldninger, sier visepresidenten.