Klokken tikker for syke Pia: Må hente 120.000 på 12 dager for å overleve

14/04/2023 14:10

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Se her hvordan du kan hjelpe Pia og hennes familie.

Tenk deg å leve et aktivt liv med plass til bordtennis, turgåing og mye trening generelt.

Og så forestill deg at det gradvis blir tatt fra deg i løpet av noen år, slik at du til slutt blir lenket til sengen din.

Det er situasjonen for 49 år gamle Pia Houmøller fra Amager. Hun lider av den sjeldne sykdommen Craniocervical Instability, som grovt sett betyr at skallen ikke sitter fast i ryggraden.

Tilstanden betyr at hodet hennes er for løst og at hun rammes av plutselige spasmer og sterke smerter som får det til å svartne foran øynene hennes.

I tillegg kan deler av hjernen hennes bli skadet - så alvorlig, faktisk, at selv en enkelt feil bevegelse kan koste henne livet.

Derfor trenger Pia akutt en operasjon, men siden legene i Danmark ikke lenger kan hjelpe henne, må operasjonen finne sted i New York - og det er ikke billig.

Har 12 dager - mangler 120.000 kroner

Siden innsamlingsaksjonen til Pia Houmøllers livsviktige virksomhet startet for tre uker siden, har gavmilde mennesker fra fjern og nær donert så mye som 490.000 kroner.

Men 160.000 danske kroner mangler fortsatt hvis driften skal bli rimelig.

Pia skulle faktisk ha blitt operert av spesialister i New York allerede i fjor sommer, men da klarte ikke familien å spare opp for det enorme beløpet - derfor ble operasjonen avlyst og Pia måtte holde seg lenket til sengen.

Og det er ikke den største utfordringen. Det er en frist for når de siste pengene må hentes.

Operasjonen er planlagt til 26. april, og hvis Pia og familien ikke klarer å samle inn pengene for å dra, er det ikke godt å si når muligheten vil by seg igjen.

– De siste pengene er veldig avgjørende. Jeg er håpefull, men jeg er også veldig nervøs for at vi ikke klarer å samle inn pengene. Den siste sprinten har virkelig satt inn, og det er veldig nervepirrende, sier Pia til SE og HØR.

Skjebnesvangert godnattkyss

Den alvorlige situasjonen ble virkelig tydelig en november i 2021, da Pia skulle kysse sønnen god natt.

Hun gjorde en feil bevegelse med nakken slik at hun hørte en sprekk, men hun gikk og la seg og tenkte at det sikkert var bedre neste morgen.

Da hun våknet, kunne hun imidlertid ikke bevege seg, og siden da har livet vært preget av alvorlige nakkeproblemer, smerter og spasmer.

Operasjonen er ikke bare dyr. Det er også omfattende. Pia regner med at det vil ta opptil åtte til ti timer. Her skal legene bore skruer inn i Pias nedre nakkevirvel og hodeskalle. På denne måten vil Pias nakke være helt låst.

Dette betyr at hun ikke vil kunne bevege nakken, men det vil beskytte hjernestammen, og på denne måten vil Pia ha en betydelig lavere risiko for å dø.

Selv om Pia trenger et sekssifret beløp for å ha råd til driften, utgjør hver krone en forskjell.

Du kan følge Pias liv og vei til operasjon på Facebook-gruppen her. Hold øye med siden kontinuerlig, da det også vil være oppdateringer om hvor langt innsamlingen har kommet.