Kommer med en anbefaling: "Kast det umiddelbart"

26/12/2023 09:00

Sofie

Nyheter
Genrefoto: Wikimedia Commons
Genrefoto: Wikimedia Commons
Nå kommer de med anbefaling.

Baking i julen bringer en atmosfære av varme og tradisjon, fylt med duften av krydder, søtsaker og kjærlighet. Mange setter seg ned for å skape deilige godbiter som pepperkaker, krumkaker, og julekaker som knytter generasjoner sammen gjennom felles opplevelser på kjøkkenet.

Men nå kommer en advarsel, Norsk Hussopp Forsikring anbefaler nå alle å inspisere melposene for biller og andre insekter.

Biolog Ragna Byrkjeland oppfordrer til øyeblikkelig handling hvis du oppdager levende insekter i melet: "Ser du noe som lever, så kast hele posen ut av huset umiddelbart," sier hun i en pressemelding.

Det skriver DinSide.

Selv om brunsvart melbille er vanlig i norske hjem, kan de overleve opptil to måneder uten mat og kan komme inn i huset gjennom for eksempel en infisert melpose.

Andre typer melbiller, som sagtannet melbille og rismelbille, disse lever bare innendørs.

- Sørg for at skap og skuffer er ryddige og rene, og sjekk matvarer jevnlig. Melvarer som har stått urørt lenge er spesielt utsatt. Det kan være smart å sjekke alle tørrvarer når julevasken tas, sier hun.

Hun anbefaler å mel og kornprodukter i tette beholdere.

Melsmalmott eller tørrfuktsmalmott er andre arter som kan følge med hjem fra butikken. Tegn på deres tilstedeværelse inkluderer spinntråder i mel- og kornprodukter, klumper av mat med illeluktende lukt, og tomme larvehylstre.

Insektene er også dyktige til å gjemme seg i sprekker, som mellom skapet og hyllen eller mellom kjøkkenbenken og veggen.

Det har Petter Lilleengen, rådgiver i Mycoteam AS tidligere forklart overfor DinSide.

Andre yndlingssteder inkluderer områder under kjøkkeninnredningen, rundt søppelbøtter, sprekker i bestikkskuffer og skap.

Til og med en ubrukt brødrister kan være et fristende måltid for insekter som lever av tørrvarer. Derfor er det viktig å være oppmerksom på disse potensielle gjemmestedene for å opprettholde et insektfritt hjem.

Du kan lese mer om hva du kan gjøre for å hindre at dettes skjer, her.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.