Konflikten intensiveres: Ukrainske styrker skal ha beskutt russisk-støttede opprørere

18/02/2022 10:35

Emma Sletta

Nyheter
Ukrainsk millitær til en millitærparade i 2018. Foto: Shutterstuck.com
Ukrainsk millitær til en millitærparade i 2018. Foto: Shutterstuck.com
Et statskontrollert russisk media har rapportert at ukrainske militære styrker angivelig har avfyrt skudd mot russisk-støttede opprørere med mørtelskjell i blant annet Øst-Ukraina.

Konflikten mellom Ukraina og landets allierte - USA og NATO - og Russland har stått i sentrum for pro-lange og alvorlige forhandlinger de siste ukene mellom blant andre Russlands president Vladimir Putin og USAs president Joe Biden.

Russland har antydet at de kan invadere Ukraina fordi USA og NATO har nektet å etterkomme det store landets krav om at Blant annet Ukraina aldri skal bli en del av Vestens militære samarbeid; NATO.

Frykten for en invasjon har oppstått hovedsakelig fordi Russland de siste ukene har marsjert hundretusener av soldater nær den ukrainske grensen.

Selv om den russiske regjeringen gjentatte ganger har benektet at de planlegger en invasjon, og ifølge Ekstra Bladet tirsdag  kunngjorde det russiske forsvarsdepartementet at de trekker tropper ut av grensen, ser NATO og USA situasjonen ganske annerledes. 

Begge har hevdet at Russland tvert imot har reist enda flere tropper ved grensen, og frykten for en invasjon er derfor fortsatt høy.

Ifølge AFP advarte usAs utenriksdepartement onsdag om at Russland «når som helst» kunne komme med en falsk grunn til å invadere sin «lille» nabo i vest.

Nå kan en slik grunn ha oppstått når, ifølge Reuters, de statsdrevne russiske mediene Ria har rapportert at russisk-støttede opprørere har blitt beskjellet med mørtelskjell og maskingevær av ukrainske styrker i Øst-Ukraina.

Faktisk er dette en beskyldning som de ukrainske styrkene avviser.

Samtidig sa en talsmann for Ukrainas styrker at de russisk-støttede opprørerne tvert imot har skutt mot ukrainske styrker - selv med forbudte våpen.

« Til tross for at våre posisjoner har blitt beskutt med forbudte våpen, inkludert 122 millimeter artilleri, åpnet ukrainske styrker ikke ild som svar,» forklarte han, ifølge Reuters. Det skriver Ekstra Bladet.

Det er ikke meldt om omkomne eller omkomne.

Som svar på situasjonen i Ukraina og Russland har danmarksregjeringen blant annet sendt mer enn 150 millioner danske kroner i militær støtte til Ukraina og samtidig forberedt rundt 800 soldater i Slagelse til muligens å bli utplassert sammen med NATO og to jagerfly klare på Bornholm.

Samtidig oppfordrer Utenriksdepartementet sterkt alle dansker som er i Ukraina til å dra hjem.

"Kjære Danske. Vi fortsetter å oppmuntre deg til å forlate Ukraina så snart som mulig. Mange land etterlyser nå avgang, og dette skaper press på flyreiser ut av Ukraina. Det er også en risiko for at mulighetene for avgang med fly kan reduseres på kort varsel», heter det på nettstedet