Kongen innlagt på sykehus: Mistenkt forgiftet

03/07/2023 08:26

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det virker ikke som om alle vil at han skal sitte på tronen.

Sør-Afrikas zulukonge Misuzulu kaZwelithini er innlagt på sykehus i nabolandet Eswatini, tidligere kjent som Swaziland, fordi han mistenkes for å ha blitt forgiftet.

Det skriver BBC.

Grunnen til at zulukkongen har tillatt seg å bli innlagt på sykehus her og ikke i Sør-Afrika, er at han ikke føler seg trygg etter det plutselige dødsfallet til en av hans nærmeste rådgivere. Også her mistenkes forgiftning. Det sier statsminister Mangosuthu Buthelezi i Zulu.

Spørsmålet er imidlertid om han er helt troverdig.

Kongens offisielle talsmann, prins Africa, var ikke enig i høvdingens tolkning og sa at kongens helse er perfekt, at han for tiden ikke er på sykehus og at unødvendig panikk bør unngås.

– Det virker som en orkestrert agenda og et desperat ønske om å formidle ærekrenkende og grunnløse påstander om at kongen er ukomfortabel. Til syvende og sist skaper dette unødvendig panikk og oppfatninger av ustabilitet i kongefamilien, sier han i en offisiell uttalelse, som bekrefter at kongen har gjennomgått en medisinsk undersøkelse, men at han var på besøk hos onkelen i Eswatini.

Uenigheten antas å være en del av en større konflikt om hvem som skal være zulukonge. Siden den 48 år gamle Misuzulu kaZwelithini overtok tronen har det vært flere maktkamper, og det har også vært spenninger mellom høvdingen og statsminister Mangosuthu Buthelezi og kongen.

Zulukkongen har ikke formell politisk makt og monarkens rolle i det bredere sørafrikanske samfunnet er i stor grad seremoniell, men han forblir enormt innflytelsesrik, med et årlig statsfinansiert budsjett på flere millioner dollar.

Deler av kongefamilien har også tatt den nåværende regenten til retten fordi de mener at det er en av den tidligere kong Goodwill Zwelithinis andre sønner som er den rettmessige arvingen.

Den tidligere kongen hadde seks koner og hadde minst 26 barn.

Retten avviste saken den gang, men familien anket avgjørelsen. Ifølge BBC er det ingenting som tyder på at medlemmer av kongefamilien står bak den mulige forgiftningen av kongen.

Sørafrikansk politi har foreløpig ikke kommentert hendelsen.