Krigen sprer seg: Flere angrep og eksplosjoner i Moldova

26/04/2022 12:48

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
ova er i rødt trusselnivå etter mange angrep.

Siden krigen startet i Ukraina 24. februar har flere av de omkringliggende landene vært bekymret for at Russlands president Vladimir Putin kan gå til krig mot andre østeuropeiske og tidligere sovjetland.

Spesielt Georgia og Moldova er i fare, da de begge er tidligere deler av Sovjetunionen og, som Ukraina, ikke er medlemmer av verken NATO eller EU.

Så langt har begge klart å holde seg ganske ute av krigen, men nå ser det ut til at Moldova også kommer til å føle konsekvensene av krigen.

Ifølge Reuters har landet opplevd flere angrep og eksplosjoner det siste døgnet. Det skriver blant annet dansk TV2 og norsk NRK

Ifølge norske medier har det vært minst tre angrep i breakaway-regionen i Transnistria nær Tirapol det siste døgnet, og presidenten i regionen - som støttes av Russland langs linjene i breakaway-regionene i Ukraina - har erklært angrepene terrorangrep og hevet regionens trusselnivå til rødt nivå.

Siden en blodig krig på 1990-tallet, ifølge seg selv og Russland, har Transnistria vært en uavhengig stat, men ifølge FN er den fortsatt en del av Moldova. Det fryktes derfor at Putin kan gå inn i landet for å «frigjøre» regionen og gjøre den russisk.

Angrepene ble imidlertid ikke umiddelbart utført av Russland, da et av målene var radiotårn som Russland brukte til kommunikasjon, akkurat som et av angrepene, ifølge NRK, var rettet mot en russisk enhet stasjonert i området.

To eksplosjoner har ødelagt to radioantenner nær grensen til Ukraina, ifølge Moldovas innenriksdepartement. Det skriver The Guardian.

Ukraina har tidligere sagt at de frykter at de russiske troppenes tilstedeværelse i Transnistria kan skape en ny front i krigen.

Russlands regjering har etter angrepene sagt at de "følger nøye med" utviklingen av situasjonen, som Kreml sier reiser "alvorlige russiske bekymringer".