Kun én av fem vet det – dette rommet i hjemmet sluker mest energi

16/05/2024 17:04

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så trenger man ikke diskutere det mer hjemme.

I en tid med høy inflasjon og enda høyere strømpriser har energibesparelser i hjemmet blitt et populært samtaleemne over hele landet.

Men mange er uenige om hvor besparelsespotensialet er størst, viste en undersøkelse som Kantar Gallup utførte for Gjensidige og NRGi.

Undersøkelsen viste at over en tredjedel tror at det er størst potensial ved å spare energi på badet, mens én av fem svarer at det er kjøkkenet som er den største synderen når det gjelder strømregningen.

Men ifølge byggesakkyndig og energikonsulent hos NRGi, Bo Halm Andersen, er det ingen tvil om at arbeidet med å senke strømforbruket i hjemmet bør starte på kjøkkenet.

"Det kan være overraskende for mange at kjøkkenet faktisk er den største syndebukken for høyt strømforbruk i hjemmet. Men når man tenker over det, er det også det rommet hvor vi bruker flest elektriske apparater og funksjoner, som kjøle-/fryseskap, ovn, komfyr, kaffemaskin, oppvaskmaskin og diverse andre kjøkkenapparater," sier Bo Halm Andersen, som har konkrete råd til nordmenn når de vil spare strøm på kjøkkenet:

"Det gjelder alt fra temperaturregulering av kjøle- og fryseskap, korrekt bruk av oppvaskmaskinen samt energioptimalisering av ovnen og komfyren, hvor ettervarme bør innarbeides som en naturlig del av matlagingen. Og så kan man også vurdere om man én gang i uken helt skal droppe å bruke ovnen eller komfyren, og i stedet lage kalde retter til middag. Det kan i stor grad også bidra til å senke energiforbruket."

I en oversikt fra Energistyrelsen over det typiske strømforbruket i eneboliger, står kjøkkenet for 31 prosent av strømforbruket, mens badet står for 23 prosent.

I tillegg er underholdning og belysning også blant hjemmets største strømslukere med henholdsvis 19 prosent og 11 prosent av forbruket.

Hos Gjensidiges skadedirektør, Henrik Sagild, er det gledelig at folk har blitt oppmerksomme på å spare ressurser, og samtidig er flinke til å identifisere hvor man kan sette inn tiltak for å oppnå de største besparelsene.

"Det er både godt for privatøkonomien og klodens ressurser at vi har blitt mer bevisste på å spare strøm, og i flere tilfeller kan en endret atferd faktisk også være med på å forebygge skader i hjemmet. På den måten er det mye mer enn bare én god grunn til å tenke over hvor man kan finne den største besparelsen i hjemmet," sier han.

Hvor i hjemmet mener du det er størst potensial for å spare strøm?

 • Boligens varmekilde – 15 prosent

 • Kjøkkenet (f.eks. utskifting av hvitevarer og andre eldre produkter, og mindre bruk av ovn, kokeplater osv.) – 19 prosent

 • Boligens belysning, inkludert eventuell utskifting av lamper og pærer – 11 prosent

 • Stuen (f.eks. TV og underholdning som gaming, streaming etc.) – 12 prosent

 • Badet (f.eks. mindre bruk av håndkletørker, vaskemaskin og tørketrommel) – 31 prosent

 • Annet, noter – 3 prosent

 • Vet ikke – 9 prosent

Forbruket i en gjennomsnittlig familie i enebolig

 • Vask – 23 prosent

 • Kjøle- og fryseapparater – 19 prosent

 • Underholdning – 19 prosent

 • Matlaging – 12 prosent

 • Belysning – 11 prosent

 • TV – 7 prosent

 • Diverse – 7 prosent

 • Oppvarming – 3 prosent

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble utført blant 1.711 representativt utvalgte dansker over 18 år av Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i november og desember 2022.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.