Kvinne var timer fra å dø: Ble den første personen til å overleve rabies uten vaksine

25/06/2023 20:30

Sofie

Nyheter
Foto: WBAY/Facebook/Jeanna Rabies-Survivor Giese
Foto: WBAY/Facebook/Jeanna Rabies-Survivor Giese
En kvinne som var bare timer fra døden ble den første personen noensinne som overlevde rabies uten vaksine.

Innbygger i Nordøst-Wisconsin, Jeanna Giese, har gått over i historien som den medisinske anomalien som sjokkerte helsepersonell over hele verden.

Giese, en innfødt Fond du Lac, har en imponerende tittel som den første personen i verden som overlevde den dødelige sykdommen bare 15 år gammel tilbake i 2004. 

"Jeg er den første personen i verden som overlever rabies uten vaksinasjon," sa kvinnen til WBAY.

Fortsatt på videregående på den tiden ble Giese bitt av et flaggermus og fikk ubevisst rabies. I følge Centers for Disease Control and Prevention (CDC):

"Rabies er en virussykdom som kan forebygges som oftest overføres gjennom bitt av et rabiat dyr. "Rabiesviruset infiserer sentralnervesystemet til pattedyr, og forårsaker til slutt sykdom i hjernen og død."

Siden hun ikke visste at hun fikk viruset, fikk Giese aldri den livsviktige, livreddende vaksinebehandlingen. Bare noen uker senere ble tenåringen innlagt på sykehus med leger som erklærte at hun bare var et spørsmål om timer unna døden.

Apropos det øyeblikket sa Giese: "Legene kom opp med en radikal behandling for å sette meg i koma og bare la min egen kropp kjempe mot det."

Kvinnen, nå 34, fortalte NBC 26: "I utgangspunktet sa de til foreldrene mine: 'Du kan la henne dø her på sykehuset, eller du kan ta henne med hjem og la henne dø, eller vi kan prøve dette eksperimentet'.

"Vi vet ikke om det kommer til å fungere, men vi ønsker å legge henne i koma'." Etter å ha våknet opp fra den medisinsk-induserte komaen, sa Giese at hun «i utgangspunktet var en 15 år gammel nyfødt».

"Jeg kunne ikke snakke, jeg kunne ikke bevege armene mine, jeg kunne ikke gå, kunne ikke sitte opp alene," husket hun. Nå, etter at nesten to tiår har gått, har kvinnen levd et lykkelig og sunt liv.

Hun har tre barn, en mann, et vakkert hus i forstedene og fikk jobb på Fond du Lac Children's Museum. Giese fortalte utsalgsstedet at hemmeligheten hennes til en mirakuløs bedring lå i hennes motstandskraft og viljestyrke.

"Det var du vet, mange ganger da jeg ønsket å gi opp og bare slutte å prøve," sa hun. "Jeg vet ikke hva som kommer til å skje om 10 år, nye 20 år, men jeg er spent på å se."

Giese har siden brukt historien sin til å spre bevissthet om rabies – utdanne mennesker, spesielt små barn, om viruset, hvordan det er påført, hva det gjør med kroppen og hvordan det kan behandles.

"Mitt hovedoppdrag er på en måte å få ordet ut der og på en måte få dem mer nysgjerrige på det og lære og lære hvordan de kan holde seg trygge rundt dyr," sa hun til WBAY.