Lege med advarsel: Svarte tatoveringer kan forårsake alvorlig betennelse

16/06/2024 14:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tatoveringer laget med svart blekk kan forårsake alvorlige betennelsestilstander.

Når det kommer til tatoveringer er det tradisjonelle svarte blekket veldig populært.

Men nå kommer det advarsler om at disse mørke kunstverkene kan ha en skjult bakside: nemlig risikoen for å utvikle en alvorlig betennelsestilstand kalt sarkoidose. Det melder BT.

Professor Jørgen Serup, hudlege og leder for tatoveringsklinikken ved Bispebjerg Hospital i Danmark, har avslørt denne potensielle helserisikoen for Berlingske.

«Det er folks valg å få huden sin tatovert», sier han, «men de bør være klar over at hvis de velger svart blekk, er det en risiko for at det kan føre til en sykdom med alvorlige komplikasjoner.

Sarkoidose er en betennelsessykdom som begynner som små knuter i huden og kan utløse en immunreaksjon i hele kroppen.

Dette betyr at betennelsen ikke nødvendigvis bare forblir i det tatoverte området.

Det kan spre seg til vitale organer som lunger og øyne og kan føre til symptomer som såre og hovne ledd, feber, tretthet og kortpustethet.

Tallene vi har på forekomsten av sarkoidose i Norge er ganske utdaterte, men omtrent 30 personer per 100 000 innbyggere har fått diagnosen sarkoidose.

Selv om antallet tilfeller er relativt lavt sammenlignet med det store antallet nordmnn med tatoveringer, mener Jørgen Serup at det er viktig å være klar over risikoen.

Heldigvis kan sarkoidose ofte behandles med kortisonkrem, som bidrar til å redusere betennelsen. Men det er viktig å søke lege hvis du opplever symptomer etter å ha tatt en tatovering.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.