Liket av Irans president er funnet og letingen er over

20/05/2024 13:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den iranske Røde Halvmåne melder at likene til flere personer er funnet etter en helikopterulykke søndag.

President Ebrahim Raisis kropp er funnet etter en helikopterulykke i et fjellområde nordvest i Iran.

Dette meldte den iranske Røde Halvmåne mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Videre melder organisasjonen at letingen er avsluttet.

Andre kropper er også funnet etter ulykken.

– Vi er i ferd med å overføre likene av martyrene til Tabriz i det nordvestlige Iran, sier Pirhossein Koolivand, leder for Røde Halvmåne, til iransk stats-tv.

Røde Halvmåne har deltatt i søket etter at det søndag kom meldinger om at et helikopter med den iranske presidenten om bord hadde styrtet.

Den iranske utenriksministeren, Hossein Amir-Abdollahian, døde også i helikopterulykken.

Etter meldinger om ulykken slet redningsmannskaper med å nå ulykkesstedet søndag. Ifølge det offisielle iranske nyhetsbyrået Irna var 40 redningsteam på vei til stedet, og både hunder og droner ble brukt.

Ebrahim Raisi var på vei tilbake fra et besøk ved grensen til Aserbajdsjan. Helikopteret hans var en del av en konvoi på tre helikoptre.

Helikopteret med presidenten og utenriksministeren om bord styrtet i et fjellområde med tykk tåke.

Ifølge statlige medier viser bilder fra åstedet at det amerikanskproduserte Bell 212-helikopteret styrtet inn i en fjelltopp, skriver Reuters. Det er foreløpig ingen offisiell rapport om årsaken til ulykken.

Guvernøren i den iranske provinsen Øst-Aserbajdsjan og en senior imam fra byen Tabriz har også omkommet som følge av krasjet.

Ebrahim Raisi ble 63 år gammel. Han ble valgt til president i Iran i 2021.

Han ble ansett som en svært konservativ politiker med nære bånd til landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei. Han ble tidligere trukket ut som en mulig erstatter for Khamenei.

I Raisis tid som president har protester blitt slått ned på og landets morallover er strammet inn.

I det todelte iranske systemet, som er et geistlig regime med noen demokratiske trekk, er den øverste lederen, Ayatollah Ali Khamenei, den ultimate politiske autoritet.

Khamenei har det siste ordet om alt på et høyere politisk nivå. Lederen utnevnes av Ekspertrådet på livstid. Medlemmene av Ekspertrådet velges av folket.

Presidenten velges også av folket og er regjeringssjef og ansvarlig for den daglige ledelsen av republikken.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.