Lukasjenko: Vesten vil forlenge krigen

17/05/2022 09:14

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Lukasjenko tror vesten bevisst forlenger krigen.

Den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko har oppfordret andre medlemmer av en russisk-dominert militærallianse til å stå samlet i kampen mot Ukraina. Lukasjenko anklaget også Vesten for å håpe å forlenge konflikten i Ukraina i et forsøk på å svekke Russlands militære evner.

Lukasjenko, som talte på et toppmøte av lederne for den kollektive sikkerhetsavtaleorganisasjonen (CSTO) i Moskva, sa at ‘helvetes sanksjoner’ mot sitt land og Russland kunne vært unngått hvis gruppen hadde snakket med en enhetlig stemme.

– Uten en samlet front vil det kollektive Vesten bygge press på det post-sovjetiske rommet, sa Lukasjenko i en TV-sendt tale der han henvendte seg til Russlands president Vladimir Putin og lederne av Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan.

Lukasjenko har i mange år vært en fast og lojal tilhenger av Vladimir Putin. Lukasjenko hjalp Putin i begynnelsen av krigen i Ukraina da han tillot russiske tropper å bli i Hviterussland før han gikk inn i grensen til Ukraina. Faktisk, i måneden før invasjonen, var det flere tusen russiske soldater i Hviterussland.

Lukasjenko kalles 'Europas siste diktator', og han er absolutt ikke populær blant alle mennesker i Hviterussland.

Både i 2020 og 2021 var det voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi. Demonstrasjonene startet etter at Lukasjenko ble gjenvalgt som president i Hviterussland i august 2020.