Macron og Zelenskyy advarer Europa om risiko for russisk angrep

26/02/2024 21:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De europeiske landene vet at et russisk angrep er en risiko. Det sier den franske presidenten.

Europeiske land er enige om at de må være klare for et mulig russisk angrep i årene som kommer.

Dette sier Frankrikes president, Emmanuel Macron, mandag. På kort varsel har han invitert europeiske ledere til en konferanse i Paris om krigen i Ukraina.

Ifølge Macron er de europeiske landene også enige om at det trengs mer militær og økonomisk hjelp til Ukraina, som er under press i krigen.

Rundt 20 europeiske stats- og regjeringssjefer er i Paris mandag.

– Jeg har lagt merke til at mer eller mindre alle landene som er representert ved dette bordet har sagt at konsensus er at vi må være klare om noen år for at Russland kan angripe disse landene, sier Macron ved åpningen av konferansen.

– Vi er alle enige om at vi ikke vil gå til krig med det russiske folk. Men vi er fast bestemt på å holde eskaleringen under kontroll.

Hensikten med møtet er å se hvordan man kan «gjøre mer» når det gjelder «militær og økonomisk støtte», fortsetter den franske presidenten.

Invitasjonen fra Macron kom etter at rådgiverne hans vurderte at de har sett mer aggressiv russisk oppførsel de siste ukene.

Via videoforbindelse advarer Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, mandag om faren for en eskalering av konflikten.

– Vi må sørge for at Putin ikke kan ødelegge resultatene våre og ikke utvide angrepet til andre land, sier han.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.