Malariavaksine godkjent for barn

13/04/2023 08:20

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En etterlengtet malariavaksine kan brukes på barn i alderen fem til 36 måneder.

En etterlengtet britisk malariavaksine får første grønt lys for bruk i Ghana.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Det kommer samtidig som landet har trappet opp innsatsen for å bekjempe sykdommen, som ifølge nyhetsbyrået Reuters tar livet av ett barn i minuttet.

Vaksinen er utviklet av britiske Oxford University. Dette er første gang den har fått juridisk godkjenning noe sted i verden.

De kompliserte strukturene av sykdommen og livssyklusen til malariaparasitten har gjort utviklingen av en vaksine vanskelig i flere tiår.

Den første vaksinen fra den britiske produsenten GSK ble godkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO) i fjor, men på grunn av manglende finansiering og kommersielt potensial har ikke GSK produsert så mange doser som det var behov for.

Den nye Oxford-vaksinen er foreløpig godkjent for bruk hos barn i alderen 5 til 36 måneder.

– Aldersgruppen med høyest risiko for å dø av malaria, heter det i en uttalelse fra universitetet.

Håpet er at dette første avgjørende skrittet vil gjøre det mulig å hjelpe ghanesiske og afrikanske barn effektivt å bekjempe malaria.

Professor Adrian Hill sa at godkjenningen markerer "kulminasjonen av 30 års forskning på malariavaksiner ved Oxford med design og produksjon av en svært effektiv vaksine som kan leveres i tilstrekkelig skala i landene som trenger det".

Hill er sjefforsker for vaksineprogrammet R21/Matrix-M og Oxford Universitys Jenner-institutt.

I september i fjor kunngjorde universitetet at den nye vaksinens booster-jab opprettholdt et høyt nivå av beskyttelse mot sykdommen. Den sa at billige doser kunne produseres i stor skala i løpet av de neste årene.

Bare i 2020 døde 627.000 mennesker – hovedsakelig barn på det afrikanske kontinentet – av malaria, som bæres av mygg.