Mange har lurt: Det er derfor det er speil i heisen

23/04/2024 12:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange har kanskje lurt på hvorfor heiser ofte er utstyrt med speil. Det viser seg at speilene tjener både en praktisk og en psykologisk hensikt.

Speil har vært en fast del av menneskets hverdag i tusenvis av år, med de eldste eksemplene funnet i det gamle Anatolia rundt 6000 f.Kr. 

De ble også mye brukt i det gamle Egypt for skjønnhetsritualer, selv om deres popularitet avtok i middelalderen.

I dag finner vi speil overalt, fra bad til museer, og de spiller en sentral rolle i hverdagen vår.

En interessant bruk av speil er i heiser. 

Mange har kanskje lurt på hvorfor heiser ofte er utstyrt med speil.

Det viser seg at speilene tjener både en praktisk og en psykologisk hensikt.

For det første skaper de en illusjon av et større rom, noe som kan være nyttig for de med klaustrofobi eller agorafobi som frykter små, lukkede rom. 

Da Elisha Graves Otis begynte å masseprodusere heiser i 1850, måtte han tenke på kreative løsninger for å gjøre heiser tilgjengelige for alle, inkludert folk med fobier. 

Speilene kan også fungere som en distraksjon og hjelpe folk til å fokusere på noe annet enn frykten, da mange instinktivt vil se på sin egen refleksjon.

Å installere speil i heiser skaper en følelse av mer plass, noe som kan hjelpe folk med fobier til å føle seg mindre trange.

Forskning fra University of Georgia viser også at eksponeringsterapi, hvor man gradvis blir utsatt for det fryktede, er en effektiv måte å håndtere heisfobi på. Speil kan forbedre denne terapien ved å tilby visuell støtte og distraksjon, noe som kan fremme en følelse av ro og kontroll.

I tillegg har speilet også andre praktiske formål:

  1. Heisspeil øker sikkerheten ved å gi panoramautsikt, hjelpe passasjerene å være oppmerksomme på omgivelsene og forhindre tyveri. 

  2. For personer med spesielle behov, som rullestolbrukere, forbedrer speil mobiliteten ved å gjøre det lettere å navigere inn og ut av heisen. 

  3.  speilene erstatter bruken av musikk i heiser da de tilbyr en visuell distraksjon som gjør turen mindre ubehagelig og mer sosialt akseptabel, selv i stillhet.

Dette skriver Udforsksindet.dk

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.