April har vært en solrik og varm måned i store deler av Sør-Norge – og det er det mange som setter pris på. Spesielt bøndene, som melder om rekordtidlig start på våronna.
Ifølge meteorologene har det vært nesten fire grader varmere enn normalt i Oslo så langt denne måneden. Også ellers i Sør-Norge har det vært både varmere og tørrere enn vanlig, mens nordpå har det vært kaldere og våtere enn normalt, melder Yr på X.
Og det er én gruppe som virkelig har merket det: bøndene.
Våren er helt avgjørende for årets avlinger, og gir startskuddet for alt fra pløying og såing til fôrproduksjon og fruktdyrking. I år er det mange som smiler bredt.
Forsprang på sesongen
NRK har snakket med flere bønder rundt om i landet, og tilbakemeldingene er entydige: Den tidlige våren gir et forsprang. Gårdsarbeidet er i gang tidligere enn på mange år, og det kan bety både bedre kvalitet og større mengde på årets avlinger.
I jordbærbygda Valldal på Sunnmøre, forteller bærbonde Audun Skjervøy at både potetene er i jorda og jordbærene allerede er i vekst. Alt ligger an til en ekstra tidlig sesong.
"Den første jordbæra fra Valldal kommer tidlig i år", sier han optimistisk.
Også Olav Håkon Ulfsnes, melkebonde på Nordmøre, er godt i gang med våronna og tror han vil få hele fire slåtter med gress i år – mot normalt to.
Det betyr mer fôr til dyrene og bedre økonomi.
Bekymring
Men samtidig som bøndene gleder seg over medvind i starten av sesongen, ligger det en uro i bakhodet. For den milde og tidlige våren kan også være et tegn på noe større: Klimaendringer.
"For matproduksjonen er det bra med en lang sesong. Men klimaendringene bringer også utfordringer som mer ekstremvær og tørke", sier Skjervøy til NRK.
Det samme uttrykker Ulfsnes:
"Det blir for varmt, det blir for tørt. Hva gjør de folka da, som ikke får nok mat?"
Så ja – akkurat nå jubler bøndene over godvær og tidlig vår.
Men spørsmålet mange stiller seg, er hvor lenge det varer – og hva det egentlig betyr på sikt.