Mette og sønnen gikk en tur langs stranden: «Sjeldent» kan knapt beskrive det de fant i vannkanten

27/03/2024 07:00

Emma

NYHETER
Foto: Nordsøen Oceanarium /Facebook
Foto: Nordsøen Oceanarium /Facebook
«Litt av en sensasjon», annonserer Nordsjøen Oceanarium.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Man skulle tro at det eneste man kan finne på de danske strendene er maneter og Maersk-containere.

I det som kan beskrives som et uvanlig naturfenomen, har en havskilpadde fra det varmere vannet funnet veien til den kjølige kysten av den danske byen Slettestrand i Nordjylland.

Denne oppdagelsen, som skjedde 23. desember, har forårsaket røre og fascinasjon blant både lokalbefolkningen og forskere.

Funnet ble gjort av en mor, Mette og hennes sønn, Vilfred, som var ute på tur langs stranden etter stormen «Pia».

Til sin overraskelse kom de over en død havskilpadde - et syn som er alt annet enn vanlig på danske breddegrader.

Skilpadden, nå bekreftet å være en "uekte carette" av Nordsjøen Oceanarium, representerer et sjeldent og betydelig funn.

– Hvor skilpadden kommer fra, vet vi ikke sikkert. Men det er mest sannsynlig at den har drevet med Golfstrømmen helt fra østkysten av USA og skylt i land under stormen, forklarer North Sea Oceanarium om den lange og sannsynligvis utmattende reisen havskilpadden har gjort.

Det understrekes videre av oseanariet: "Noen ganger skyller arten i land på De britiske øyer, og noen dyr svømmer helt nord for Skottland og inn i Nordsjøen, hvor de kan ende opp på danske strender."

Loggerhead caterel, som vanligvis forekommer i tropiske og subtropiske deler av havene, kan nå imponerende størrelser, med en skjoldlengde på 1,1 meter og en vekt på opptil 135 kilo. I unntakstilfeller kan den til og med bli mer enn to meter lang og veie over 500 kilo.

Det unge dyret som ble funnet i Nordjylland var imidlertid bare rundt 30 centimeter langt, noe som indikerer at det fortsatt hadde mye av livet foran seg.

Dette er sjette gang siden 1971 at en havskilpadde av arten «loggerhead caterel» har kommet inn i dansk farvann.

Den døde skilpadden er overlevert til Danmarks Naturhistoriske Museum, der forskerne håper å samle genetisk informasjon som kan kaste lys over dyrets eksakte opprinnelse.