Midt i kosen: Nå advares det mot juledekorasjoner

15/12/2020 20:39

Emma

Nyheter
Når hjemmet er dekorert til jul, kommer mange nye og spennende elementer plutselig inn, noe som kan være veldig fristende for katter. Mange katter vil elske å undersøke alle de fine ornamentene som eierne har funnet, men pass på, fordi et ornament kan være farlig for katten.

Når hjemmet fylles med stearinlys, juleplanter, gavebånd og ornamenter som henger, øker risikoen for at katten går galt. De mange nye tingene er spennende og må undersøkes, men det kan gå forferdelig galt. Det er imidlertid ikke nødvendig å helt gi opp juledekorasjonene hvis du bare er ekstra forsiktig med dekorasjonen.

Animal Protection sier dette i en pressemelding.

Gavebånd kan stramme og kutte

Gavebånd kan være veldig skarpe og kan kutte katten i munnen. Derfor er det best å ikke sette giftes under treet før julaften, når alle er samlet og kan holde et øye med dem. Sørg også for at alle bånd kastes når giftes er pakket ut.

"Katter elsker å tygge på fe hår, sølv glitter, bomullsull, gavebånd og andre juledekorasjoner. Det kan være en smertefull historie for katten å få den slags ting fjernet fra mage eller hals, og en dyr historie for katteeieren. Det er godt å leke med katten, men bruk egne leker og sørg for at den ikke leker med farlige ting når det er alene, sier Jens Jokumsen, familie dyrevernssjef i Dyrevernet.

Vær forsiktig med den grønne garnityr

Mange katter elsker å tygge i planter, men noen av plantene og blomstene vi forbinder med julen kan være giftige eller ha plantejuice som er irriterende for katter. Dette gjelder mange av løk- og potteplantene som er på farten til jul. For eksempel liljer, juleroser, hyacinths og amaryllis. Bær fra kristtorn og misteltein er også giftige, som er de røde bærene på barlind. Så vær forsiktig også hvis du dekorerer med disse plantene innendørs og fjerner umiddelbart bærene hvis de faller av.

Katter elsker å drikke vann hvor som helst, men fra sin egen bolle. En juletrefot med vann i den kan derfor ses på som en ny, spennende vannbolle. Det er derfor en god idé å unngå å sette noe i vannet, for eksempel gjødsel.

"Hvis katten viser tegn på forgiftning, som siklende eller oppkast, kontakt din egen veterinær eller nærmeste dyresykehus, som kan gi deg råd. Det er sannsynlig at katten vil bli behandlet av en veterinær, sier Jens Jokumsen.

Vær forsiktig med stearinlys og juletreet

Stearinlys er koselig, men det er viktig å sørge for at katten ikke kommer i nærheten av dem. Katten kan få sine whiskers svettet hvis det blir litt for nær ut av nysgjerrighet. Hvis du er veldig uheldig, kan det ende opp med en brann i frakken, noe som kan få fatale konsekvenser.

Slå på levende lys bare hvis du er i rommet selv og kan holde et øye med katten. Et godt alternativ til vanlige lysestaker og lys er de elektriske lysene. En lykt som er lukket kan også være en god løsning.

Juletreet er også en spennende ting. Det tar vanligvis en stund for katten å bli vant til det store treet som plutselig står midt i stuen. Glassballer bryter lett, slik at katten kan kutte seg selv og juledekorasjoner av garn kan katter gjøre å spise.

Bruk derfor plastkuler i stedet for glassballer, og prøv å finne juledekorasjoner som katten ikke kan spise eller kutte hvis den klarer å rive det ned i treet. Heng de minst delikate og ufarlige ornamentene på de nedre grenene.