Minkskandalen tar en sjokkerende vending: Avler dømt for å ha holdt over 100 ulovlige mink

09/03/2024 22:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Avleren var i retten denne uken.

Mens verden kjempet for å begrense spredningen av koronaviruset, befant en vestjysk minkoppdretter seg i sentrum av en juridisk storm.

Vestre Landsret har nå avgjort at det var ulovlig for minkoppdretteren å ha 126 mink på sin eiendom i Thyholm under koronaepidemien.

Mandagens dom resulterte i to måneders betinget dom for dyrkeren og en bot på 100.000 danske kroner (ca. 154.000 norske kroner) for selskapet der han fungerer som direktør.

Det skriver Presse-fotos.dk.

Avgjørelsen er en bekreftelse av en tidligere dom fra Retten i Holstebro, som bringer en lengre rettsprosess til slutt.

Minkoppdretteren ble anklaget for kommersiell minkavl i desember 2021, på et tidspunkt da et midlertidig forbud mot minkavl var effektivt som en del av kampen mot covid-19. I følge lovverket fikk privatpersoner holde inntil fem tamme minker, men kommersielt hold var strengt forbudt.

Fødevarestyrelsens kontrollbesøk 15. desember 2021 avdekket at minkoppdretterens eiendom huset 126 mink under forhold som lignet mer på en flokk enn en hobby. På adressen fant byrået fôr og medisiner, som ytterligere underbygget konklusjonen deres.

Til sitt forsvar sa minkoppdretteren i tingretten:

"Det var mink jeg passet på for andre. De (eierne, red.) kom og så på dem." Denne forklaringen sto imidlertid i sterk kontrast til Fødevarestyrelsens observasjoner og veterinærens forklaring, som tydelig pekte på en kommersiell minkfarm.

— De ble holdt i bur som millioner av andre mink har vært holdt i. Burene var lukket med strips, så det var ingenting som tydet på at de var kjæledyrmink, forklarte veterinæren i retten.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.