Det er bekreftet funn av salmonellabakterier i en batch økologiske alfalfaspirer som er knyttet til det nasjonale utbruddet av salmonella.
Selv om bakterien er identifisert, er det ennå usikkert om det er samme stamme som har forårsaket sykdom hos pasientene. Det melder Mattilsynet.
Spirene fjernet fra markedet
De økologiske alfalfaspirene, som mistenkes å være kilden til smitte, er allerede trukket tilbake fra markedet. Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet fortsetter å granske saken for å avdekke hele omfanget av utbruddet. Samtidig understrekes det at spirer som nå er tilgjengelige i butikkene ikke gir grunn til bekymring.
En omfattende kartlegging, som inkluderer analyser fra hjemmene til smittede, butikker, grossistledd og produsenten selv, peker på et forurenset frøparti som sannsynlig kilde til smitten. Produsenten har satt i gang tiltak for å hindre ytterligere smitte, blant annet ved å slutte å bruke frø fra det berørte partiet og overgå til en ny leverandør.
Økende antall smittetilfeller
Folkehelseinstituttet melder om en økning i antall registrerte smittetilfeller. Dette var ventet, da det ofte tar tid å få svar fra laboratorieanalyser av pasientprøver.
Råd til utsatte grupper
For personer med nedsatt immunforsvar, gravide og andre sårbare grupper, anbefales det å unngå inntak av rå spirer generelt. Dette rådet gjelder uavhengig av det pågående utbruddet.
Viktigheten av å melde fra
Alle som mistenker at de har blitt syke etter å ha spist mat, oppfordres til å varsle Mattilsynet via deres nettsider. Typiske symptomer på salmonellasmitte inkluderer diaré, magesmerter, kvalme og feber. Hvis mulig, bør rester av maten og emballasjen tas vare på for å muliggjøre videre undersøkelser.
Hold deg oppdatert
Forbrukere oppfordres til å holde seg informert om tilbaketrekking av matvarer gjennom Mattilsynets oversikt. Dette bidrar til å forebygge smitte og sikre tryggere matvaner.