NATOs generalsekretær: Krigen i Ukraina blir dyr for danskenes økonomi i mange år fremover

20/06/2022 10:15

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
NATOs generalsekretær frykter blant annet at nordmenn vil lide økonomisk i mange år fremover på grunn av krigen i Ukraina.

Kort tid etter krigen i Ukrainas start 24. februar sa Russlands president Vladimir Putin at han forventet at konflikten skulle være ‘fort’ over.

Den russiske presidenten (og mange andre) forventet sannsynligvis ikke at krigen skulle trekke på, da Russlands militære er ekstremt overlegen over Ukrainas. 

Likevel har ukrainerne - med stor støtte fra Vesten - klart å holde stand, og krigen har nå kommet til en liten "stopp" i Øst-Ukraina, hvor voldsomme kamper utkjempes daglig.

Denne situasjonen har fått prisene på nesten alt til å eksplodere i mange land over hele verden, og det har ført til at innbyggerne i flere land - inkludert Norge - må snu hver krone for å få endene til å møtes.

De fleste drømmer derfor nok tilbake til den tiden da 500 gram storfekjøtt kostet 45 kroner, og en liter bensin kostet ikke nær 30 kroner, og mange krysser sannsynligvis fingrene for at prisene snart vil begynne å falle igjen.

Man bør imidlertid ikke sette forventningene for høye.

Det mener NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som frykter at de høye prisene er en situasjon vi må venne oss til.

Ifølge TV 2 har han dermed uttalt i et intervju med Bild at krigen i Ukraina - og de stigende prisene som følge av dette - er en situasjon som kan vare i flere år. 

"Vi må forberede oss på at det kan ta år," sa han, og la til: "Vi må ikke slutte å støtte Ukraina. Selv om prisen er høy, ikke bare på grunn av militær støtte, men også på grunn av stigende energi- og matvarepriser."

Stoltenberg uttalte i intervjuet at han synes synd på innbyggerne i NATO-landene som lider av stigende priser, men at dette slett ikke er sammenlignbart med prisen ukrainere betaler hver dag.

Flere tusen ukrainere - både sivile og soldater - har mistet livet i krigen, som for øyeblikket herjer sitt hjemland.

Mange millioner har også måttet forlate alt de eier og har og flykte til andre deler av landet eller til helt forskjellige land.