Natos generalsekretær Stoltenberg: Ukraina er i ferd med å gå tom for ammunisjon – krever økte forsyninger

19/03/2024 05:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ukraina er i ferd med å gå tom for ammunisjon.

Nato-land må øke sine ammunisjonsleveranser til Ukraina – og gjøre det raskt, mener Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Situasjonen i Ukraina har nådd et kritisk punkt ettersom landet står overfor en umiddelbar mangel på ammunisjon, noe som har ført til en presserende oppfordring til handling fra NATO-medlemmene.

Under en pressekonferanse i Brussel, samtidig med offentliggjøringen av NATOs årsrapport, understreket Stoltenberg det akutte behovet for øyeblikkelig hjelp.

– Ukraina går ikke tom for mot. Ukraina er i ferd med å gå tom for ammunisjon, sa Stoltenberg og understreket viktigheten av rask støtte.

– Nå er det kritiske øyeblikket for alle allierte til å levere ammunisjon raskt. Vi kan ikke tillate Putin å vinne denne krigen, la han til og understreket hva som står på spill.

EU hadde opprinnelig lovet å levere én million artillerigranater til Ukraina denne måneden. Men Josep Borrell, EUs utenrikspolitiske sjef, innrømmet at realistisk sett ville bare litt mer enn halvparten av målet bli nådd.

I USA har beslutningsprosessen blitt forsinket på grunn av en bitter konflikt i Kongressen mellom republikanere og demokrater om finansiering til Ukraina.

– Nato-allierte sender ikke nok ammunisjon til Ukraina. Dette har konsekvenser på slagmarken hver dag. Russland kan ha flere våpen enn Ukraina på slagmarken hver dag, påpekte Stoltenberg og understreket konsekvensene av ammunisjonsmangelen.

Ifølge Stoltenberg har de siste ukene og månedene sett russisk fremgang på grunn av denne ubalansen, noe som understreker at det haster for NATO-allierte å ta beslutninger om ammunisjonsforsendelser. Mens han holdt øye med beslutningsprosessen i den amerikanske kongressen, etterlyste Stoltenberg større innsats fra USA, Canada og Europa. – Vi har kapasitet og økonomi til å levere det Ukraina trenger, sier han.

Situasjonen koker ned til et spørsmål om politisk vilje, der Stoltenberg tar til orde for å prioritere Ukraina og øke investeringene i forsvarsindustrien.

– Det handler om politisk vilje til å prioritere Ukraina og investere mer i forsvarsindustrien, avsluttet han, og understreket det avgjørende behovet for at Nato og deres allierte trapper opp støtten.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.