Nesten alle kaster det: Disse produktene kan vare etter utløpsdatoen

10/04/2024 12:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere av produktene er ekstremt populære i norske hjem.

Når det gjelder mat er det vanlig å være forsiktig med utløpsdato og unngå enhver risiko for matforgiftning. 

Men faktisk er det noen matvarer som er spiselige lenge etter den oppgitte utløpsdatoen. Å kaste dem vil derfor være sløsing med ressurser. Nedenfor kan du lese hvilke produkter du kan beholde med god samvittighet, selv om de har gått ut på dato.

Kaffe

For alle kaffemisbrukere er det gode nyheter. Kaffen kan vare lenger enn oppgitt utløpsdato hvis du oppbevarer den riktig. 

Bare sørg for å oppbevare den på et tørt sted i en lufttett beholder for å unngå mugg. På den måten kan du alltid nyte en fersk og velsmakende kopp kaffe.

Pasta og ris

Hvis du har et lager med pasta som aldri har blitt åpnet, kan du bli lettet over å høre at tørr pasta og ris kan lagres lenge så lenge de holdes tørre. 

Unngår de vann og fuktighet, vil de ikke mugne – selv etter at holdbarhetsdatoen har passert.

Bønner

En annen type mat som har lang holdbarhet er bønner og andre belgfrukter. 

Disse matvarene kan komme i poser, men dette er ikke den beste måten å oppbevare dem på hvis de skal holdes ferske over lengre tid.

Ved å bytte til lufttette oppbevaringsglass kan du forlenge holdbarheten. (De kommer vanligvis i hermetikk, og holder da veldig lenge).

Du vil imidlertid få mest mulig ut av å spise belgfruktene dine innen fire år, siden vitaminene vil reduseres betydelig etter det.

Honning

Honning er en av de mest langvarige matvarene, og faktisk kan honning ha ubegrenset holdbarhet.

Dette skyldes honningens høye sukkerinnhold og lave vanninnhold, samt visse enzymer som holder den frisk. 

Andre matvarer som krydder og mel kan også lett inntas etter utløpsdatoen, så lenge de oppbevares på et tørt sted.

Neste gang du finner deg selv med et av produktene ovenfor som nettopp har passert utløpsdatoen, bør du vurdere å gi det en sjanse i stedet for å kaste det.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.