Over to millioner nordmenn har blitt utsatt for svindelforsøk de siste fem årene, og for mange er det ikke pengene som svir mest – det er følelsene etterpå.
Skam og skyld dominerer reaksjonene
En ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 avslører at nesten én av ti nordmenn har opplevd faktisk økonomisk tap som følge av svindel. Det skriver DinSide
Men de emosjonelle ettervirkningene fremstår som minst like alvorlige: Syv av ti oppgir at de følte seg lurt eller naive, og én av tre forteller at de kjente på skam.
"Svindel handler ikke bare om penger, det rammer også følelsesmessig. Mange tar det veldig personlig og bebreider seg selv, selv om metodene som brukes i dag både er utspekulerte og teknologisk avanserte," sier Anna Rønning, leder for Antisvindel i SpareBank 1 Utvikling, i en pressemelding.
Yngre kjenner sterkest på skammen
Undersøkelsen peker på klare forskjeller mellom generasjonene. Over halvparten av befolkningen ville kjent på flauhet dersom de ble svindlet, men blant personer under 35 år gjelder dette hele 63 prosent.
"Skamfølelsen henger trolig sammen med en oppfatning av at svindel er noe man burde kunne unngå. 18 prosent av befolkningen mener at de som blir svindlet har vært uforsiktige – en holdning som er enda mer utbredt blant unge," forklarer Rønning.
Psykolog Cecilie Lynum forklarer at det er naturlig at unge voksne kjenner mest på dette.
"Det er i den alderen de bygger sin selvfølelse og forståelse av hvem de er. Når de så blir svindlet kan det oppleves som et direkte angrep på identiteten sin. Videre har ikke unge mennesker samme livserfaring som eldre, og har dermed ikke noe å balansere denne handlingen med," sier hun.
Behov for å endre samtalen
Lynum mener det er på høy tid å endre hvordan vi snakker om svindel – fra å plassere skyld til å fremme forståelse og åpenhet.
"Det er aldri din feil at du blir svindlet. Svindlere er ofte ekstremt dyktige til å manipulere, overbevise og innby til din tillit. De spiller på følelser, omsorg eller hjelpsomhet."
Hun understreker at følelsen av å være krenket ofte vekker skam, som kan være en naturlig forsvarsmekanisme.
"Husk at svindel ikke handler om dumskap eller naivitet, men om manipulasjon. Og det kan skje oss alle," avslutter hun.