Norge skrur opp: Anbefaler hjemme lagring til en uke

28/03/2024 05:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Norge anbefaler innbyggerne å ha nok på lager til å klare seg i en uke.

I Norge økes anbefalingene for hvor lenge innbyggerne skal kunne klare seg selv.

Det skriver Jyllands-Posten.

Til nå har nordmenn blitt rådet til å ha en boligbeholdning stor nok til å forsørge seg selv i tre dager. Men i fremtiden må befolkningen i stedet ha nok mat, vann og andre nødvendigheter til å holde det gående i en uke.

Det sier Morten Harangen, talsmann for Norges beredskapsledelse (DSB), til avisen.

- Nå sier vi en uke. Bakgrunnen er at konsekvensene av klimaendringene rammer oss hardere og at sikkerhetssituasjonen har forverret seg.

Anbefalingene for innholdet på det norske hjemmelageret er både for førstehjelpsutstyr, litt kontanter og kjøttpålegg med lang holdbarhet. Ifølge Morten Harangen er imidlertid vann det viktigste, og mengden bør være tre liter per person per dag.

Den forrige anbefalingen fra DSB om å ha nok forsyninger til tre dager kom allerede i 2018.

Som i Danmark anses det som lite sannsynlig i Norge at Russland vil angripe militært. Men i likhet med Forsvaret har en beredskapsmyndighet som har som oppgave å tenke på det utenkelige, påpeker Morten Harangen overfor avisen.

Ifølge Jyllands-Posten vurderer Sverige også om anbefalingene til landets innbyggere bør oppdateres.

Landets regjering har nettopp bedt tilsynet for Samällskyd och Beredskap (MSB) om å revidere den svenske brosjyren, som i likhet med den norske er fra 2018.

Her regner kommunen med å ha nye råd klare i løpet av høsten.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.