Norsk rektor gikk viralt da elev nektet håndtrykk: Nå har hun lagt seg flat

27/06/2023 12:42

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
«Vi bor i Norge», ropte en rektor fra Oslo da hun ble nektet hånden av en avgangselev. I ettertid har skolen måttet be om unnskyldning etter at videoen har gått viralt.

Akkurat som i Danmark har glade skoleelever i vårt naboland, Norge, feiret seg selv og sine nå avsluttende eksamener den siste uken.

Torsdag fant den tradisjonelle utdelingen av vitnemål sted på en ikke navngitt skole i Oslo, ifølge Nettavisen.

Her var det en 10.klasse – som i Norge tilsvarer et «ungdomsnivå» på barneskolen – som skulle få gratulasjon og vitnemål fra lærere og rektor.

Sistnevnte fikk opptakene til å gå viralt da hun utspilte seg enormt da en student nektet å håndhilse på henne under seremonien.

Se videonen av hendelsen nederst i artikkelen.

– Folkens, vi bor i Norge, og sånn skal det ikke være. Og til dere foreldre også, vi bor i Norge, starter den kvinnelige rektoren, som så henvender seg direkte til eleven igjen, og sier:

– Man må jobbe med norske kvinner, ellers vil man ikke lykkes i Norge. Det må du akseptere. Det må dere foreldre akseptere.

Videoen av rektors tale ble raskt en stor sak, først på det sosiale medie TikTok og mediet Twitter i Norge, men siden har den definitivt også spredt seg til utenlandske plattformer.

Og selvfølgelig er kommentarsporene under videoen delt i to. Det er de som mener at rektor har et poeng – og at alle skal kunne håndhilse på hverandre uavhengig av kjønn. Og så er det de som tror at du ikke kan tvinge noen til å gjøre den slags ting. Og at det er studentens valg.

Roper «Haram» fra salen

Allerede fredag var det en utvikling i saken om rektors reaksjon da hun sendte ut en unnskyldning til foreldrene ved skolen.

Nettavisen har siden fått tilgang til denne unnskyldningen, og her kommer det frem at den kvinnelige rektoren hadde en klar oppfatning av at ordene «haram» ble ropt fra tilskuerne før noen av elevene avviste håndavtrykket hennes.

Haram er arabisk og betyr «forbudt». Det brukes blant annet i islam, som en religiøs retningslinje for hva som er tillatt - kalt halal - og hva som ikke er det.

Legger seg flat

– Dere som var der så en situasjon på scenen under diplomseremonien som var ubehagelig både for oss som sto på scenen og for dere som var i salen, sier hun.

I unnskyldningen hevder rektor også at videoen er klippet og redigert kraftig.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger og en del reaksjoner på min håndtering av situasjonen torsdag. Det forstår jeg. Det var for voldelig og konfronterende. Vi ønsker at diplomseremonien skal bli en hyggelig avslutning på ti års skolegang, og vi beklager at hendelsen og min reaksjon har påvirket slutten på årskullets skoleår.