Feilparkerte el-sparkesykler har blitt et fast innslag i norske sommernyheter. De ligger slengt i sykkelfelt, blokkerer fortau og skaper farlige situasjoner for både eldre, blinde og folk i rullestol. Men nå har en norsk løsning fått internasjonalt gjennombrudd.
Teknologiselskapet Sparkpark har utviklet et system som rett og slett gjør det umulig å parkere feil. Systemet kombinerer Bluetooth-sporing og fast infrastruktur, slik at sparkesykler og elsykler kun kan parkeres på godkjente steder. Turen kan ikke avsluttes før kjøretøyet står korrekt parkert. Enkelt – men genialt.
Og mens norske byer fortsatt slåss med bøter og forbud, har Sparkpark nå signert sine første kontrakter i utlandet: med Denver South i Colorado og Fingal County i Dublin. Begge steder rulles teknologien ut i samarbeid med lokale myndigheter og mobilitetspartnere.
"Vi ser et stort globalt behov for å rydde opp i mikromobiliteten. Mange byer sliter, men det er faktisk Norge som sitter på nøkkelen", sier Thomas Bråten, en av gründerne bak Sparkpark.
GPS-løsninger har lenge vært standarden, men de er rett og slett ikke presise nok. Resultatet er kaos i bygatene. Sparkpark går et steg videre og gir millimeterpresisjon – nok til å få sparkesyklene vekk fra midt i gangfeltet.
Det som derimot vekker oppsikt, er at ingen norske byer har vist interesse for å teste løsningen. Ifølge Sparkpark ser enkelte byer ut til å foretrekke å kreve inn bøter fremfor å løse problemet. En tapt mulighet, mener selskapet.
"Vi startet Sparkpark for å gjøre byene tryggere og mer tilgjengelige for alle. Ikke bare for de som bruker mikromobilitet, men for alle som beveger seg i bybildet. Det er dette vi nå eksporterer fra Norge", sier daglig leder Igor Pancevski.
Ironisk nok må altså norske løsninger ut av landet for å få gehør. Kanskje er det på tide at norske byer begynner å lytte til norske innovatører?