Ny forskning: Populær ingrediens øker risikoen for å få kreft

15/11/2021 08:31

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nye studier viser at en spesiell fettsyre som finnes i mange matvarer, kan øke sannsynligheten for kreft.

Studier viser at en bestemt fettsyre som finnes i palmeolje har en effekt på kreftgenomicy og forårsaker økt sannsynlighet for at sykdommen sprer seg.

Kreften som sprer seg i kroppen er den ledende dødsårsaken blant kreftrammede, da det ikke vil være mulig å kurere denne gruppen mennesker, men bare behandle.

Institute for Research in Biomedicine i Barcelona gjennomførte først studien hos mus, som fant at disse palmesyrene bidro til metastase i oral og hudkreft.

Forskningen viser også at andre fettsyrer, inkludert oljesyre og linolsyre, som finnes i olivenolje og linfrø, ikke har samme effekt.

– Det er noe helt spesielt med palmitinsyre som gjør den ekstremt potent, sier professor Salvador Aznar-Benitah via Guardian.

Forskningen viste at palmiteinsyre - supplert med musenes diett - ikke bare bidro til metastase, men også hadde langsiktige genomeffekter.

Professoren hevdet imidlertid også at det er for tidlig å si hvilken diett du skal ta på deg hvis du har en metastaserende kreft.

«Jeg synes det er for tidlig å si hvilken type diett som skal konsumeres av pasienter med metastaserende kreft som vil bremse prosessen.»

– Det må være en mye mer realistisk tilnærming til ekte terapi, som ikke avhenger av om pasienten liker Nutella eller pizza. Det er så komplisert å leke med dietter.

Professor Greg Hannon, direktør for Cancer Research UK Cambridge Institute, har tatt hovedfag i den "svært omfattende studien" av en av de mest brukte oljene i verden.

– Dette er en omfattende studie som viser at eksponering for en essensiell komponent i palmeolje vil endre oppførselen til kreftceller, noe som vil gjøre dem mer sannsynlig å utvikle seg til en potensielt dødelig metastastisk sykdom, sier han.

Palmeolje er en billig erstatning for smør, noe som betyr at den ofte finnes i vanlig deig og bakt mat, men også i margarin, Nutella og kjeks.

 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.