Ny oppdagelse gjort om brokkoli: Har disse flotte effektene

04/04/2024 13:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det har lenge vært kjent at brokkoli er sunt.

Selv om grønnsaker er en del av mange av måltidene våre, kan de ofte spille annenfiolin til kjøtt. Til tross for det er det imidlertid gode nyheter angående en grønnsak, brokkoli, som er en vinner i mange danske hjem.

En ny oppdagelse bringer brokkoli i søkelyset med potensial til å revolusjonere vårt syn på den grønne supergrønnsaken.

Det skriver NRK.

Forskere har funnet en naturlig forbindelse i brokkoli, kalt sulforafan, som ikke bare har potensial til å forhindre slag, men også forbedre effekten av eksisterende behandlinger. Denne bemerkelsesverdige forskningen, som har blitt publisert i tidsskriftet ACS Central Science, har allerede vekket interessen til det medisinske samfunnet.

Det hele startet med et australsk forskerteam som gjennomførte laboratorieeksperimenter med målet om å identifisere naturlige forbindelser som kunne redusere blodproppdannelse.

Sulforafan stod ut ikke bare fordi det forekommer naturlig i brokkoli, men også på grunn av sin evne til å øke suksessraten for å oppløse blodpropper i forbindelse med medisiner.

I dyreforsøk fant forskerne at kombinasjonen av sulforafan og den tradisjonelle medisinen vævsplasminogenaktivator økte suksessraten for behandlingen med opptil 60 prosent, uten blødning ofte sett med blodfortynnende.

Den norske konsulenten, Hanne Ellekjær, synes funnet er interessant, ikke minst fordi sulforafan allerede er en del av vårt daglige kosthold.

– Studien er eksperimentell, men viser at medikamentet kan hemme blodplater, som er en viktig komponent i blodproppene som forårsaker hjerneslag, sier Ellekjær, som også påpeker at selv om utviklingen i slagbehandlingen har vært positiv, kan økt inntak av grønnsaker som brokkoli bidra ytterligere til forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Mens forskerne er begeistret for funnene sine, understreker de behovet for videre forskning for å bekrefte funnene hos mennesker.

"Vi er ennå ikke sikre på om en diett høy i brokkoli alene vil være nok til å redusere slagrisiko, men det er noe fremtidige studier kan se på."

Dette åpner for spennende perspektiver i forhold til hvordan naturlige kostholdselementer kan spille en større rolle i forebygging og behandling av alvorlige helsetilstander.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.