Ny pandemi ulmer: 6 land oppdager korona utbrudd blant mink

12/11/2020 13:40

Emma

Nyheter
Det er ikke bare i Danmark at koronautbrudd er registrert blant mink. Flere andre land har også registrert koronautbrudd på minkgårder.

Utbrudd av koronavirus har også blitt registrert i USA, Italia, Nederland, Spania og Sverige, etter nyheten om at dansk mink hadde smittet mennesker med en mutasjon av koronaviruset. Dette betyr at det, inkludert Danmark, er seks land som har registrert utbrudd.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har bekreftet dette.

Hundrevis har blitt smittet med koronavirus fra mink. Den muterte varianten registreres imidlertid bare i 12 tilfeller. Forskere frykter imidlertid at det kan være starten på «en ny pandemi, denne gangen fra Danmark».

Det er ennå ikke klart om de fem andre landene også er en mutert variant av koronavirus. MailOnline  skriver.

Andre land har også iverksatt drastiske tiltak

Danmark er ikke det første landet som har blitt tvunget til å ta drastiske tiltak mot mink. I juni begynte myndighetene i Nederland å gasse tusenvis av minks fordi de var smittet med koronavirus.

Bare en måned senere var det Spanias tur. Her drepte myndighetene rundt 100.000 mink etter å ha registrert et koronautbrudd på en gård i Aragón-provinsen.

Ingen av disse tiltakene antas å ha løst problemene i de respektive landene. Imidlertid viser bevis at den danske mink ikke har blitt smittet av viruset, som sirkulerer i verken Nederland eller Spania.

Dette tyder på at dette er et eget utbrudd, som viser problemet med infeksjon mellom mennesker og dyr, da det kan oppstå igjen og igjen.

 

Ny pandemi

Historien viser at virus som utvikler seg hos dyr og hopper fra arter til arter, hvor etter som mennesker er smittet, er blant menneskehetens farligste virus. For eksempel kommer pandemiinfluensa fra fjærfe og griser, mens meslinger opprinnelig kommer fra kyr.

Nylige virus og sykdommer som Ebola, SARS og Covid-19 oppsto - så langt det er kjent - fra. Når virus lærer å endre form på denne måten, kan de bli enda mer dødelige i fremtiden.

Når et virus overføres fra menneske til dyr, kan det lære nye triks som gjør det mer smittsomt, mer dødelig og til og med lære å beseire både vaksiner og medisiner.

Dette skjer når to forskjellige stammer av viruset smitter den samme dyrecellen, hvor de blandes sammen og deretter produserer nye virus som har gener fra begge "foreldrene". MailOnline skriver.

Dette kan gjøre det umulig å finne en vaksine som kan beseire Covid-19 og i stedet resultere i et endeløst spill av katt og mus, som viruset kontinuerlig muterer, endrer arter og returnerer for å infisere oss igjen.

Når et virus på denne måten sprer seg raskt gjennom en stor, tett befolkning, enten det er dyr eller mennesker, kan det utvikle seg til en mer dødelig form enda raskere.

Det er nå godt forstått fra den danske erfaringen med mink at viruset kan lære å utvikle og reinfic folk til en genetisk endret tilstand.

Hvis spredningen ikke minimeres og avgrenses, er det sannsynligvis bare et spørsmål om tid før den samme historien kan gjelde for kjæledyr som hunder og katter.