Tenk deg et lite batteri som aldri går tomt. Du trenger ikke lade det. Du trenger ikke bytte det. Og det varer i opptil 50 år. Nå sier et kinesisk selskap at de har klart akkurat dette.
Et radioaktivt super-batteri
Det er batteriprodusenten Betavolt som hevder å ha utviklet et nytt «atom-batteri» kalt BV100. Batteriet er på størrelse med en liten mynt, men skal kunne levere strøm i flere tiår – uten pause.
Batteriet bruker en svak radioaktiv kilde, nikkel-63, for å produsere strøm. Det fungerer omtrent som et mini-kraftverk. Når stoffet brytes ned, sender det ut små partikler som blir omgjort til elektrisitet.
Det skriver teknologinettstedet Teksiden.no.
Hva kan det brukes til?
Foreløpig er batteriet beregnet for små ting som sensorer, medisinsk utstyr, mikrosystemer og militærteknologi. Men Betavolt planlegger allerede en kraftigere versjon som skal kunne gi 1 watt – nok til å drive vanlige elektroniske enheter.
Drømmen er at slike batterier en dag kan brukes i telefoner, droner eller til og med romfart.
Trygt å bruke?
Ja, sier selskapet. Selv om det høres skummelt ut med radioaktivitet, lover Betavolt at batteriet er helt trygt. Det avgir ikke stråling, kan ikke eksplodere, og fungerer i temperaturer fra minus 60 til pluss 120 grader.
Og når det en dag er tomt for energi, om 50 år, brytes stoffet ned til helt vanlig kobber – uten miljøskade.
Ikke helt klart ennå
Forskere mener teknologien er spennende, men minner om at slike batterier har vært forsøkt før – uten at de har blitt vanlige. Det gjenstår å se om Betavolt klarer å lage batteriet billig og effektivt nok for masseproduksjon.
Men én ting er klart: Hvis dette faktisk virker, kan vi være på vei mot en ny batterirevolusjon – der lading og batteribytte blir historie.