Ny variant av apekopper oppdaget: Forskere frykter at det kan utløse en epidemi

27/04/2024 13:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny variant av apekopper, som forskerne frykter kan utløse en pandemi, er funnet i en liten by og skaper global bekymring.

Eksperter ber om øyeblikkelig internasjonal handling for å forhindre en ny krise forårsaket av et virus.

Det skjer i kjølvannet av oppdagelsen av en mutert variant av monkeypox, nå kjent som mpox.

Forskere anslår at det er en variant som har 'pandemisk potensial'.

Denne alarmerende utviklingen har skjedd i forbindelse med en etterforskning i en liten gruveby i Den demokratiske republikken Kongo, der myndighetene har kjempet mot en dødelig variant i omtrent ett år.

Denne spesielle varianten har en skremmende dødelighet på rundt 10 %. Den siste mutasjonen, kalt 'clade 1b' ifølge Daily Star, har blitt identifisert i Kamituga. Det er en liten by med cirka 14 000 innbyggere.

Eksperter ble satt i høy beredskap under et nylig møte holdt av Africa Centers for Disease Control, som er rapportert av The Telegraph.

I sin siste rapport har en gruppe forskere delt en klar advarsel om den nye varianten av apekopper, som derfor har potensial til å starte en ny epidemi.

"Uten intervensjon kan dette lokaliserte utbruddet i Kamituga ha potensial til å spre seg nasjonalt og internasjonalt. Gitt den nyere historien om mpox-utbrudd i DRC, anbefaler vi rask handling fra endemiske land og det internasjonale samfunnet for å forhindre et nytt globalt mpox-utbrudd," skriver de.

Den nye varianten antas opprinnelig å ha dukket opp hos dyr.

Det skriver The Mirror.

Den har senere spredt seg til mennesker, noe som antas å ha skjedd mellom juli og september i fjor.

I gruvebyen ble rundt 30 % av alle tilfeller oppdaget blant sexarbeidere, ifølge Daily Star.

En mindre alvorlig versjon av mpox utviklet seg til en verdensomspennende epidemi i 2022 etter å ha påvirket individer i flere land, noe som resulterte i 58 dødsfall i USA. Det forårsaker vanligvis en mild sykdom, med feber ofte etterfulgt av utslett.

De fleste blir friske innen fire uker, men viruset kan sjelden føre til alvorlig sykdom. Dette er naturligvis også en av grunnene til at forskerne har advart om den nye varianten. Dette understrekes kun av at den ser ut til å ha høyere dødelighet.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.