Paven ber om løslatelse av fanger i Ukraina og Gaza

01/04/2024 19:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I sin årlige påskevelsignelse «Urbi et Orbi» kommer 87 år gamle pave Frans inn på både krigen i Gaza og i Ukraina.

Israelske gisler i Gaza bør løslates og Russland og Ukraina må utveksle fanger.

Dette er meldingene fra pave Frans, som skal holde sin tradisjonelle påskepreken på søndag. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Den 87 år gamle paven leverer sin tradisjonelle velsignelse - "Urbi et Orbi" eller "til byen og til verden" - fra balkongen til Peterskirken.

Her gjentar han blant annet sin oppfordring i forbindelse med krigen i Gaza.

– Jeg appellerer nok en gang om at tilgang til nødhjelp skal sikres i Gaza, og jeg ber om umiddelbar løslatelse av gisler som ble tatt til fange 7. oktober og om en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen, heter det.

Samtidig kommer han også inn på krigen i Ukraina, som raser på sitt tredje år.

Han ønsker respekt for folkeretten.

– Jeg håper på en generell utveksling av alle fanger mellom Russland og Ukraina, sier han til de titusenvis av fremmøtte katolikker, som var samlet på Petersplassen.

Søndag var rundt 30.000 samlet foran Petersplassen, som er pyntet med blomster og planter i anledning påskeferien.

Før talen var paven til stede ved påskemessen i Peterskirken. Det var imidlertid ikke han som ledet det, men i stedet en høytstående prest.

Påskedag markerer Jesu oppstandelse, og messen denne dagen er høydepunktet i påskedagene, skriver AFP.

Pavens helse har nylig vært gjenstand for mye oppmerksomhet og bekymring.

Han har vært rammet av både bronkitt og influensa, noe som har gjort at han har hatt en assistent til å lese prekenene ved flere messer.

Langfredag ​​avlyste han en tradisjonell prosesjon i Roma, men han har deltatt på andre arrangementer i påskeuken.

Under søndagens påskefeiring ble det skrudd ekstra opp for sikkerhetstiltakene, skriver nyhetsbyrået dpa.

Det kommer etter et nylig angrep i Russland, der flere menn skjøt med automatvåpen mot konsertgjengere ved rådhuset i Crocus i utkanten av Moskva. Minst 144 ble drept.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.