Putin holder fast: Derfor gikk Russland inn i Ukraina

13/04/2022 11:49

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putin fortsetter å hevde at Russland ikke hadde noe annet valg enn å angripe Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin arrangerte tirsdag et møte med Hviterussland ditto, en nær alliert av den russiske presidenten.

Hviterusslands president har tidligere sagt at Russland er velkommen til å utplassere atomvåpen i Hviterussland om nødvendig, akkurat som russiske tropper har angrepet Ukraina fra Hviterussland.

På møtet snakket Putin ut om status for fredssamtaler med Ukraina og hendelsene i Butja, men han rørte også ved grunnen til at han bestemte seg for at Russland skulle starte en «militær spesialoperasjon» – som han kaller invasjonen – i Ukraina. 

Ifølge TV 2 forklarte den kontroversielle presidenten at militæroperasjonen i Ukraina var en nødvendighet som ikke kunne unngås. 

Presidenten har dermed forklart at Russland selv ville ha kommet under angrep hvis han ikke hadde beordret de russiske troppene til å rykke inn i Ukraina.

Årsaken til den russiske "spesielle operasjonen", ifølge Putin, gjenstår å frigjøre folket i donbas fra "folkemordet" i Ukraina, som ifølge ham har de forpliktet seg mot innbyggerne i de østlige regionene Donetsk og Luhansk de siste årene.

Både Ukraina og Vesten har avvist disse anklagene om folkemord.

De to regionene har lenge forsøkt å løsrive Ukraina og bli en del av Russland, som Ukraina har nektet dem å gjøre, og det er ifølge Putin hovedårsaken til at Russland ble tvunget til å gå inn og hjelpe den russisk-støttede befolkningen i de to regionene.