Putin innfører ny lov: Kan ikke lenger rettsforfølges

25/12/2020 13:47

Emma Sletta

Nyheter
Under en ny lov undertegnet og vedtatt på tirsdag av Russlands president Vladimir Putin, kan ikke tidligere presidenter i Russland og deres familier straffes, forhøres, arrestert eller ransakes.

På tirsdag undertegnet Russlands president Vladimir Putin en lov som gir tidligere russiske presidenter livsvarig immunitet. Med andre ord, de kan ikke rettsforfølges og straffes etter å ha forlatt kontoret. Ritzau skriver via AFP.

På samme måte har familier av tidligere presidenter også immunitet. De vil derfor ikke kunne stilles for retten for noen lovbrudd begått gjennom hele livet. Dette er oppgitt i den nye loven.

Ikke bare det, tidligere presidenter og deres familier er også unntatt fra avhør av både politi og påtalemyndighet. På samme måte vil de ikke kunne bli ransaket eller arrestert.

I henhold til den forrige loven har tidligere presidenter kun blitt fritatt fra rettsforfølgelse for lovbrudd begått i løpet av sin periode. Det har nå blitt endret til å gjelde gjennom hele livet.

Det finnes imidlertid en rekke unntak, som inkluderer forræderi eller andre alvorlige forbrytelser. Men før anklagene kan fremmes mot en tidligere russisk president, må tiltalen godkjennes av både Russlands høyesterett og konstitusjonelle domstol.

Loven er en del av en pakke med konstitusjonelle endringer vedtatt i fjor sommer. Blant dem er også en lov som gjør at Putin effektivt kan fortsette som president i Russland til 2036.

Andre deler av den lovgivende pakken betyr at Putin kan utnevne opptil 30 senatorer til det øverste huset i det russiske parlamentet. Det stopper ikke der, fordi de nye lovene også betyr at den tidligere presidenten kan bli senator for livet når de har trukket seg fra presidentskapet.

Forrige måned utløste mange regninger rykter om at Putin forlot presidentskapet på grunn av dårlig helse. Dette har imidlertid senere blitt avvist av regjeringen.