«Putin må styrtes: Vi trenger tre ting ...»

15/03/2024 05:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Uroen ulmer under den russiske presidentens makt, og demokratiforkjempere er overbevist om at det bare er et spørsmål om tid før Putin blir styrtet

Det er bare et spørsmål om tid før Russlands president Vladimir Putin blir styrtet.

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er helt sikker på dette, selv om han sitter i et russisk høysikkerhetsfengsel og hans politiske allierte er forvist fra Russland.

Men fra utlandet kjemper de videre, og i et intervju med TV 2 sier Navalnyjs stabssjef Leonid Volkov at Russland kan forberede seg på å bli endret:

– Putin må styrtes så fort som mulig, sier han fra sitt eksil i Litauen.

Vi har en plan - vi trenger ...

Volkov sier i intervjuet at måten å velte Putin på er en kombinasjon av flere ting. Selv trekker han frem tre «fronter» som kampen må utkjempes på.

Først er det militæret. Han sier ikke mer presist hva dette handler om, men hvis man ser på Russlands blodige historie, er det ikke utenkelig at han skal vise til å gripe til våpen. En annen mulighet er at krigen i Ukraina tærer så mye på det russiske forsvaret at hæren rett og slett vender ryggen til Putin.

For det andre er det den økonomiske kampen, spesielt i form av vestlige sanksjoner, som gjør livet vanskeligere og vanskeligere hver dag for russiske selskaper og topptjenestemenn.

Og for det tredje er det kanskje det viktigste, og sannsynligvis vanskeligste: kampen om informasjon.

Volkov sa i intervjuet at Navalnyj og hans allierte gjør sitt beste for å fortelle det russiske folket sannheten og undergrave støtten til den «spesielle militæroperasjonen».

Det er imidlertid ikke en kamp du bare vinner.

Jerngrep om ytringsfriheten

Siden krigen i Ukraina brøt ut har en rekke  uavhengige medier blitt stengt, og demonstranter har ofte blitt stoppet og fjernet av svartkledd politi.

Navalnyjs og Volkovs kontorer stengte før krigen, og derfor er sistnevnte nå i Litauen. Men geografisk avstand trenger ikke å være en ulempe, påpeker Volkov, og roser internett for å gjøre informasjonskampen mulig utenfor landets grenser.

Og mye tyder på at Volkov faktisk er inne på den lange enden med den analysen. Ifølge ham har publikummet for organisasjonens videoer doblet seg siden slutten av februar, og i mai var det 12 millioner unike brukere på kanalene.

Volkov mener det ikke er ytringsfrihet i Russland, og han sammenligner landets utvikling med situasjonen i Nord-Korea.

Til tross for den dystre virkeligheten, tror han ikke sivilsamfunnet kues av å bli holdt unna demonstrasjoner. For misnøye ulmer under overflaten, og på et tidspunkt vil det nå kokepunktet.

Putins paranoia blir hans fall

Volkov tror ikke at Russlands neste leder vil bli utnevnt av Putin - rett og slett fordi det ikke er noen i presidentens indre krets som er sterke nok til å ta makten.

Og det er faktisk Putins egen feil.

– Når en av Putins allierte blir sterk, ser han på ham som en trussel. Dette er Putins strategi og måten han opprettholder sin makt og opprettholder balanse på, sier Volkov i et intervju med TV 2.

Så når Putin er borte, vil det være et politisk vakuum – og det er der den misfornøyde befolkningen, den politiske opposisjonen og Navalnyjs organisasjon vil dukke opp og hevde seg.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.