Russisk ambassade angrepet

18/03/2024 13:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Russisk ambassade angrepet med bensinbomber

Søndag kastet en mann to bensinbomber inn i en gårdsplass til den russiske ambassaden i Moldovas hovedstad, Chișinău.

Politiet har foretatt en pågripelse i saken.

Spenningen har økt i Moldova, der den proeuropeiske regjeringen har problemer med den russiskstøttede utbryterregionen Transnistria.

Myndighetene i Transnistria har åpnet valglokaler for innbyggere til å stemme ved det russiske valget.

Moldovas utenriksdepartement tilkalte denne uken den russiske ambassadøren i Chișinău, Oleg Vasnetsov, og ba ham forklare hvorfor Russland ville åpne seks valglokaler i Moldova i forbindelse med russisk presidentvalg.

Ifølge Utenriksdepartementet har Russland kun fått tillatelse til å åpne et enkelt valglokale i landets ambassade i Chișinău.

Transnistria har effektivt vært kontrollert av pro-russiske styrker siden Sovjetunionens kollaps i 1991.

Internasjonalt regnes området for å være en del av Moldova. Likevel har Russland soldater stasjonert i regionen.

Helt siden Russland invaderte Ukraina har Moldova fryktet at Russland vil bruke Transnistria til å åpne en ny front i sørvest mot havnebyen Odesa i Ukraina.

Forholdet mellom Russland og Moldova er ytterligere forverret etter at den moldoviske regjeringen har tatt en mer proeuropeisk linje, og anklaget Russland for å prøve å destabilisere situasjonen i regionen.

De pro-russiske myndighetene i Transnistria ba Russland i februar om «beskyttelse» mot økt press fra sentralregjeringen i Moldova.

Fra russisk side ble forespørselen om hjelp fra Transnistria i utgangspunktet vennlig mottatt.

– Det er en av prioriteringene å beskytte interessene til innbyggerne i Transnistria. Russland vurderer alltid slike forespørsler svært nøye, sa en talsmann for det russiske utenriksdepartementet i en kommentar til utviklingen.

Russlands president Vladimir Putin møter bare tre andre kandidater i valget, som begynte torsdag og avsluttes søndag. Ingen av de tre kandidatene anses som reelle utfordrere til Putins regime.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.