Russisk viseforsvarsminister arrestert: Risikerer 15 års fengsel

24/04/2024 14:02

Sofie

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Russlands viseforsvarsminister er arrestert på siktelse for bestikkelser.

Timur Ivanov, viseforsvarsminister i den russiske føderasjonen, har blitt arrestert av Basmanny-domstolen i Moskva for å ha akseptert en spesielt stor bestikkelse.

I følge rettens pressetjeneste, rapportert av Interfax, vil Ivanov bli holdt i varetekt til 23. juni som en del av den pågående etterforskningen av hans påståtte involvering i korrupsjon.

Påstander

Ivanov og en bekjent av ham, Sergei Borodin, er anklaget for å ha tatt imot bestikkelser i «spesielt stor skala», ifølge del 6 i artikkel 290 i den russiske straffeloven.

Denne siktelsen innebærer utpressing av en bestikkelse av en gruppe individer som på forhånd konspirerte for å begå ulovlige handlinger til fordel for bestikkelsesgiveren, ofte knyttet til offentlige kontrakter.

Etterforskere hevder at Ivanov og Borodin, i samarbeid med tredjeparter, dannet en organisert gruppe for å begå bestikkelser ved å tilby tjenester under kontrakts- og underleverandørarbeid for Forsvarsdepartementet. Saken antyder at bestikkelser knyttet til bygge- og eiendomsforvaltning innenfor departementets jurisdiksjon.

Ivanov avviser alle anklager.

Kilder som er kjent med saken fortalte Interfax at Ivanov fastholder sin uskyld og hevder at handlingene hans var sivile og ikke utgjorde bestikkelser. Hans forsvarere støtter denne påstanden, og hevder at viseministerens oppførsel ikke var kriminell.

Bakgrunn til Timur Ivanov

Ivanov har hatt sin stilling som viseforsvarsminister siden mai 2016. Hans ansvar omfattet å føre tilsyn med bygging og renovering av avdelingens fasiliteter, organisere eiendomsforvaltning, troppekvarter, boliger og medisinsk støtte til de væpnede styrkene. Før han ble viseminister, var han sjef for JSC Oboronstroy i flere år.

Del 6 av artikkel 290 har strenge straffer for de som er funnet skyldige i å utpresse bestikkelser. Den maksimale fengselsstraffen er 15 år, pluss en bot på inntil sytti ganger beløpet for bestikkelsen.