Russland advarer Danmark: Kan endre alt

24/05/2022 08:42

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russland advarer nå Danmark direkte.

Tirsdag starter en stor militærøvelse på Bornholm. Her vil et stort amerikansk C-17 transportfly blant annet lande som en del av øvelsen. Det fikk mandag kveld Russlands ambassadør til Danmark til å sende en klar advarsel:

- Det kan ses på som et skritt mot å endre Bornholm fra en fredsøy til et potensielt militært brohode, sier ambassadør Vladimir Barbin i en skriftlig uttalelse til TV 2.

Øvelsen, som har fått navnet Defender-Europe 2022, tar sikte på å trene opp en rask sikkerhet i Bornholm og Østersjøen.

Øvelsen har vært planlagt i over et år, og derfor er det ingen direkte forbindelse til situasjonen i Ukraina.

– De dansk-amerikanske øvelsene på Bornholm er en politisk demonstrasjon om at det i dag ikke er noen restriksjoner på tilstedeværelsen av utenlandske tropper og våpen der, sa ambassadør Vladimir Barbin, og la til at slike signaler bare øker spenningsnivået i en allerede stressende situasjon.

Vladimir Barbin peker i sin advarsel til Danmark spesielt på HIMARS-systemet, som med to selvdrevne missilbatterier og et kontrollkjøretøy vil rulle ut av transportflyet.

Dette missilsystemet har en rekkevidde på opptil 500 kilometer, og dette bekymrer Russland. Den russiske byen Kaliningrad ligger bare 345 kilometer fra Bornholm.

To danske F-16 jagerfly vil ifølge Forsvaret eskortere det amerikanske transportflyet helt til Rønne.

I tillegg vil den danske fregatten til Iver Huitfeldt-klassen, Niels Juel, være i vannet utenfor Bornholm, hvorfra den skal øve på å sende målkoordinater til missilbatteriene.

Underveis vil imidlertid ingen ekte raketter bli avfyrt.

I tillegg til Niels Juel og de amerikanske batteriene deltar nesten 260 soldater fra Livvaktenes første bataljon.

Dette er et pansret infanteri, og derfor vil det også være kjøretøy som CV9035 og Piranha 5 i bruk.