Sjimpanse satt i bur hele livet: Fikk se himmelen for første gang

28/06/2023 23:30

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Save The Chimps
Foto: Save The Chimps
Dette utrolig hjertevarmende opptakene viser øyeblikket en sjimpanse så himmel for første gang etter å ha tilbrakt hele livet sitt i et bur.

Sjimpansen Vanilla hadde blitt oppdratt i New Yorks beryktede Laboratory for Experimental Medicine and Surgery in Primates (LEMSIP). Vanilla hadde bodd i det beryktede laboratoriet i to år til det stengte i 1997.

Vanilla og andre sjimpanser, ble sendt til et tilfluktssted i California hvor hun oppholdt seg til 2019. Det året gikk imidlertid tilfluktsstedet – som var truet av skogbranner – ut av drift. Men i fjor ble tilfluktsstedet arrangert for å fly Vanilla og hennes kohort til et nytt hjem i Sunshine State of Florida.

Save the Chimps' primatolog Dr. Andrew Halloran sa: "I California bodde Vanilla med en håndfull sjimpanser inne i et kjettinggjerdebur uten gress og svært lite berikelse."

Opptak av Vanilla som får se åpen himmel for første gang ble delt på fredagens American Society of Primatologists-symposium i Reno av Halloran.

I de hjertevarmende opptakene kan Vanilla se stirre opp mot himmelen i ekte ærefrykt. Vanilla vil dele sitt nye øytilfluktssted med 225 andre sjimpanser som er kassert fra laboratorier, underholdningsindustrien, den eksotiske kjæledyrhandelen og dyreparker ved veien.

Mange av beboerne har tidligere vært på glattcelle og aldri vært i samspill med sin egen type før. Heldigvis finner Vanilla seg godt til rette i sitt nye hjem.

Halloran sa: "Vanilla finner seg veldig godt til rette. Når hun ikke utforsker øya med vennene sine, kan hun vanligvis bli funnet på toppen av en tre-etasjers klatreplattform som kartlegger hennes nye verden."

Foto: Save The Chimps

Hver sjimpanse er tildelt ett av 12 øysamfunn i tilfluktsstedet, med Halloran som vurderer hvem som hører hjemme i hvilken basert på deres personlighet.

Vanilla skal etter sigende finne seg godt til rette på øya sin, og har allerede utviklet et nært bånd med alfahannen Dwight - som kan sees klemme henne i videoen. Du kan se videoen her.

Halloran sa: "Hun kommer overens med alle de andre 18 sjimpansene på øya hennes og har et spesielt lekent forhold til alfahannen Dwight - som hun stjeler mat fra."

Bruken av sjimpanser i medisinsk testing har vært et kontroversielt tema i flere tiår.

I 2013 var USA og Gabon de eneste to landene som brukte apene i medisinske eksperimenter, selv om bruken av dem er i tilbakegang. 1200 sjimpanser ble utsatt for laboratorieeksperimentering i 2011, og falt til mindre enn 700 i 2016.