Skremmende utvikling: Russland har brukt superbombe

04/07/2024 21:00

Emma

Nyheter
Foto: X
Foto: X
Dette er første gang i menneskehetens historie at denne typen bombe har blitt brukt.

Krigen i Ukraina fortsetter å rase, og nå er det trolig skrevet et bekymringsfullt nytt kapittel i den over to år lange krigen.

Flere russiske kilder beskriver at de russiske styrkene har brukt en helt spesiell bombe for første gang i menneskehetens historie.

Det skriver The Institute for the Study of War (ISW) i deres daglige opdatering om krigen.

I en video delt på sosiale medier X sees en fireetasjes bygning i en landsby, og kort tid etter er det en stor eksplosjon som både får bakken til å riste og tydelig skader bygningen.

Derfor er det historisk

Bomben er en såkalt glidebombe kalt FAB-3000. Den veier ikke mindre enn tre tonn, og det historiske med bruken av akkurat denne typen bombe er at det faktisk ikke har blitt gjort før.

Det er tidligere rapportert om bruk av samme type bomber av betydelig mindre størrelse (500 kg og 1500 kg), men ikke en 3000 kg bombe.

Utfordringen med denne typen bomber er at de må avfyres fra et fly, og det er ikke veldig mange militære fly som klarer å bære en bombe av den størrelsen og vekten.

Størrelsen på bomben betyr også at den ikke skal være veldig presis, men siden den har et enormt potensial for ødeleggelse, er disse utfordringene egentlig irrelevante.

Bomben skal ha en ødeleggelsesradius på hele 230 meter.

Luftvern på vei

Fordi bombene må avfyres fra fly, er det eneste reelle forsvaret mot dem et solid luftvern - og dette er noe ukrainerne gjentatte ganger etterlyser mer av fra sine støttespillere.

USA har også valgt å legge større vekt på leveransen av de effektive luftvernmissilene Patriot for å støtte ukrainernes forsvar mot glidebomber.

En talsperson fra USAs nasjonale sikkerhetsråd sa i går at Patriot-missilene vil bli sendt til Ukraina så snart de forlater samlebåndet.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.