Når våren melder sin ankomst i april, starter også sesongen for flåttbitt – og den varer helt til november. Flåttbitt kan gi alvorlige følger for både hunder og katter.
"Disse bittene kan være dødelige hvis de ikke behandles – men heldigvis er det få av bittene som er livstruende", forklarer Kari Beate Stenseth, skadesjef for dyreforsikring i Tryg Forsikring.
Symptomer og behandling
Om dyret først blir bitt, kan det oppstå flere symptomer. Typiske tegn er kløe, hevelse, irritasjon og i noen tilfeller infeksjoner rundt selve bittstedet. Flåtten biter seg ofte fast på områder med lite pels – som snute, hake, bak ørene, rundt øynene og i lysken.
Veterinærbehandling for giftige flåttbitt koster som regel rundt 3000 kroner, i tillegg til kostnader for medisin. Derfor er det både økonomisk og helsemessig lurt å forebygge i god tid.
Slik forebygger du flåttbitt
Å oppdage flåtten raskt er helt avgjørende. "Det er viktig å ta bort flåtten med det samme den blir oppdaget – helst innen 24 timer, men ofte kan den være vanskelig å oppdage", sier Stenseth.
Det finnes flere forebyggende midler, som halsbånd, tabletter eller væske som smøres på huden. Disse fås på apoteket eller hos veterinæren.
Tryg Forsikring mottar årlig flere titalls skademeldinger relatert til flåttbitt på kjæledyr. Å være forberedt kan derfor spare både kjæledyret og eieren for store plager.
Flått på reise
Dersom du planlegger utenlandsferie og tar med deg kjæledyret, bør du være ekstra påpasselig. I utlandet finnes det flåttarter som bærer med seg sykdommer som ikke er vanlige i Norge.
"Flått i andre land kan gi sykdommer som ikke er vanlig i Norge. Undersøk med veterinær dersom du har planer om å la Milo eller Luna bli med på ferien – de kan anbefale nødvendige tiltak for å beskytte mot smitte", sier Stenseth.