Slik sovner du på to minutter - Prøv en metode som forskere har utviklet for soldater i kamp

08/05/2024 22:45

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Sliter du med å sovne? Får du ikke koblet av om kvelden, og tar det lang tid å dempe tankemylderet, berolige sinnet og til slutt synke ned i dyp søvn? Prøv denne enkle teknikken, litt øvelse, og problemene burde forsvinne.

Søvn er viktig for å få nødvendig energi, støtte immunforsvaret, funksjonen til stoffskiftet og regenerering av alle vev i kroppen.

Undersøkelser har vist at mer enn halvparten av de voksne i Europa har kroniske problemer med sunn og kvalitetsrik søvn.

Dårlig søvn: Hjerteproblemer og diabetes

Eksperter anslår at det menneskelige legemet trenger åtte til ni timers søvn daglig for ikke å bli overbelastet, slik at alle organer kan fungere uten problemer.

En nylig undersøkelse fra det britiske firmaet Nuffield Health fant til og med at den gjennomsnittlige voksne sover mindre enn seks timer i gjennomsnitt, noe som er kritisk lavt.

Dette underskuddet kan før eller senere manifestere seg i helseproblemer.

Søvnmangel er et farlig fenomen og sies å være en av årsakene til psykiske lidelser, inkludert depresjon, hjerteproblemer, fordøyelsesproblemer og diabetes.

Kanskje er det også derfor metoden brukt av amerikanske soldater nylig har blitt en hit ikke bare på sosiale medier, hvor mange roser den som en nesten mirakuløs måte å bli kvitt oppsamlet stress, lindre angst og fremkalle en behagelig og fredelig søvn.

Hva er den militære søvnmetoden?

Den militære søvnmetoden er en teknikk designet for raskt å falle i søvn.

Den ble utviklet av militære psykologer ved US Naval Academy spesifikt for amerikanske soldater.

Målet var å gjøre stressede og utmattede soldater i stand til å hvile i et fysisk og følelsesmessig krevende og anstrengende miljø. Så den er designet for å fungere under ekstreme forhold, der folk er under stort press.

Slik slapper du av kroppen

Grunnlaget er tilegnelsen av enkle teknikker, hvor du systematisk og bevisst slapper av og skrur av kroppen, gradvis fra toppen av hodet til tåspissene. Fremgangsmåten er som følger:

Først slapper du av i ansiktet.

Start med pannen, fokuser deretter på øynene, kinnene, kjevene, fokuser på dyp og rolig pust.

Senk skuldrene så lavt som mulig. Dette vil frigjøre spenningen.

La armene ligge fritt langs kroppen, inkludert håndflatene og fingrene.

Forestil deg en behagelig varme som sprer seg fra hodet til tærne.

Jobb deg nedover én arm om gangen, slapp av hver del en om gangen og pust sakte og rolig.

Ta et dypt innånding og slapp av i brystet. Pust sakte inn og pust ut nedover mot magen.

Frigjør begge ben gradvis. Forestill deg følelsen av varme som sprer seg gjennom lårene, knærne, leggene og føttene.

Tøm sinnet for all stress. Hvordan? Forestill deg et av disse scenariene: Liggende i en kano på en stille innsjø med ingenting annet enn en klar blå himmel over deg, eller liggende i en behagelig hengekøye i hagen ved solnedgang.

Gjenta mantraet om og om igjen i tankene dine: Jeg tenker på ingenting.

Yoga og meditasjon hjelper

Hvis du har problemer med å slappe av i kroppen, prøv skanningsteknikken, som er velkjent blant dem som praktiserer yoga og meditasjon. Det er en fokusert og bevisst kontroll av kroppen fra hodet til tå, hvor du intenst oppfatter alle sensasjoner.

Dette sender signaler til musklene og lar dem slappe av. Med regelmessig trening sies den amerikanske militære metoden å være effektiv for over 95% av menneskene innen omtrent seks uker.

Men å mestre denne teknikken krever noen ukers øvelse, og prosessen med å lære å bevisst slappe av i sinnet og kroppen er ikke uten mye tålmodighet.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.