Snart stilles klokken: I år faller sommertid på en helt spesiell dato

23/02/2024 15:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
I år faller dagen på en helt spesiell dato.

I år stilles klokka til sommertid 31. mars - nøyaktig klokken 02.00 søndag.

Derfor får vi en time mindre på øyet. Det er imidlertid ikke noe som kommer som en overraskelse på veldig mange, men det er noe annet som er veldig spesielt i år når klokkene skal stilles ut.

Hvorfor stiller vi egentlig viserne på klokken?

Sommertid kan selvfølgelig ikke øke antall timer dagslys, men ved å bevege hånden utnyttes timene med dagslys bedre, slik at lystidene ikke går til spille.

Nettopp derfor spares også strøm rundt om i det danske landet, da du er våken i færre mørke timer, og derfor trenger ikke lyset å være så mange timer.

Det har imidlertid blitt observert at det er et større forbruk av drivstoff.

Flere har det vanskelig

Når klokkene stilles frem, klager flere på at syklusen deres har blitt forstyrret - akkurat som med jetlag. Kroppen kan reagere med søvnløshet, tretthet og irritabilitet.

For å unngå dette påpeker eksperter at du bør stå opp til normal tid om morgenen, uendret om mulig, for ikke å forstyrre rytmen når du våkner.

Det skriver 3bmeteo.

Spesiell dato

I år skal klokken stilles 31. mars, som egentlig er en helt spesiell dato.

31. mars er også første påskedag, da mange dansker er så heldige å få fri. Det betyr imidlertid også at du må være spesielt forsiktig med at du ikke sover for lenge, slik at døgnrytmen din blir helt snudd på hodet.