Demonstrasjoner mot turisme på Kanariøyene
Denne helgen samlet tusenvis av mennesker seg i protestmarsjer flere steder på Kanariøyene. Med slagord som "Kanariøyene har en grense" demonstrerte lokalbefolkningen mot de negative konsekvensene av masseturismen.
"Turisme er svært viktig for Kanariøyene, men vi må innse at det nå er total kollaps", uttalte hotelleier Juan Francisco Galindo på Tenerife til The Independent.
Kampen om boligene
Et av de store stridstemaene er den økende boligkrisen, som mange mener er forverret av den eksplosive veksten i turistutleie.
I særlig grad rammes lokalbefolkningen i populære områder som Madrid, Valencia, Catalonia og Balearene – inkludert ferieøyene Mallorca og Ibiza. Det melder DinSide
"Det er for mange Airbnb-boliger og ikke nok hjem", sa statsminister Pedro Sánchez tidligere i år.
Leieprisene i Spania har doblet seg det siste tiåret, mens inntektene ikke har holdt samme tempo. For mange spanjoler betyr det at de ikke lenger har råd til å bo i egen by.
Myndighetene slår ned på Airbnb
Denne uken annonserte spanske myndigheter at nærmere 66 000 boliger må fjernes fra Airbnb fordi de bryter med regelverket for turistovernatting. Kunngjøringen kommer i kjølvannet av en dom i Madrid som påla utleieplattformen å fjerne omtrent 5000 eiendommer umiddelbart.
Ifølge BBC vurderes det nå å ta ned ytterligere rundt 60 000 boliger som myndighetene mener er ulovlige, grunnet feilaktige eller mangelfulle opplysninger fra utleierne.
"Dette er en klar seier for dem som kjemper for å beskytte retten til bolig", uttalte Pablo Bustinduy, minister med ansvar for sosiale rettigheter.
Turiststrømmen når nye høyder
Til tross for lokal motstand, øker turismen i Spania. Hele 94 millioner turister besøkte landet i fjor – en økning på 13 prosent sammenlignet med året før. Ifølge Reuters forventes det at 2025 kan sette enda en ny besøksrekord.
Kanariøyene alene tar imot omtrent én million turister hver måned. Det er nesten halvparten av øygruppas faste befolkning på 2,2 millioner.
Lokal uro sprer seg
Misnøyen begrenser seg ikke bare til Kanariøyene. I både Mallorca og andre deler av fastlandet har myndighetene blitt anklaget for ikke å ta problemene på alvor.
"Antallet turister knuser oss", uttalte advokat Sirlene Alonso, som bor på Kanariøyene.
Protestene fortsetter, og det er planlagt nye markeringer 15. juni flere steder i Sør-Europa – inkludert Mallorca, hvor store protester også fant sted i fjor.
Nordmenn reiser som før
Til tross for de massive demonstrasjonene, er det lite som tyder på at nordmenn lar seg påvirke. Kreta, Rhodos og Mallorca er fortsatt sommerens mest populære reisemål, ifølge TUI.
"Vi har ikke noen opplevelse av at folk er veldig bekymret for det, så det virker ikke som det påvirker hvor nordmenn ønsker å reise", sier Anne Mørk-Løwengreen, kommunikasjonssjef i reiseoperatøren.
Hun mener årsaken kan være at protestene hovedsakelig er rettet mot det private utleiemarkedet.
"Det er folk som leier ut privat som fører til at lokalbefolkningen har vanskeligheter med å finne et sted å bo", forklarer hun.