Spiser du lakris bør du lese dette

10/04/2024 22:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Hvis du av og til spiser lakris, så bør du lese dette.

Lakris har gradvis sementert sin plass i vårt utvalg av søtsaker.

Imidlertid har denne søte godbiten, som mange elsker, vist seg å bære en skjult fare, spesielt når det kommer til hjertehelse.

En ny studie fra Sverige har fremhevet at selv i moderate doser lakris kan ha en negativ effekt på blodtrykket, noe som påvirker hjertets tilstand.

Dette funnet kommer fra forskning utført ved Linköpings universitet, der studiedeltakerne konsumerte lakris med et innhold på 100 milligram glycyrrhizinsyre.

I studiet deltok 28 frivillige, menn så vel som kvinner i aldersgruppen 18-30 år, i et kryssdesigneksperiment. Over en periode på to uker inntok de enten lakris eller et kontrollprodukt uten lakris men med salmiak.

Ifølge dagensps.se prøvde deltakerne, etter to ukers pause det motsatte produktet. Dette ga forskerne en unik sjanse til å sammenligne lakrisens effekter direkte med en nøytral kontroll innenfor samme gruppe mennesker.

Resultatene viste en signifikant økning i blodtrykket, et gjennomsnitt på 3,1 mmHg, hos de som hadde spist lakris:

"Vår studie viste at et regelmessig inntak av lakris med 100 milligram glycyrrhizinsyre førte til økt blodtrykk hos unge friske individer. En slik effekt er ikke tidligere dokumentert med så lave mengder lakris", forklarer Peder af Geijerstam, lege og forsker ved Linköpings universitet.

Fredrik Nyström, professor ved samme universitet, understreker at disse funnene bør føre til en fornyet oppmerksomhet rundt råd og merking av matvarer med lakris:

– Disse resultatene bør oppmuntre til økt forsiktighet med hensyn til veiledning og merking av matvarer som inneholder lakris, sier Fredrik Nyström, professor ved Linköpings universitet.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.