Stor jubel over ny abortlov i norsk nabolandet: "I dag markerer en historisk seier"

03/05/2024 08:01

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nabolandet til Norge har i dag fått ny.

En «milepæl» og en «historisk seier».

Det er beskrivelsen av hva regjeringen og en rekke partier nå er enige om – som også markerer de første store endringene på 50 år.

De ønsker å heve den danske abortgrensen fra slutten av 12. uke til slutten av 18. svangerskapsuke.

Beslutningen om å heve abortgrensen er noe som møter stor støtte fra Sex&;Samfunn.

– I dag markeres en historisk seier for danske kvinners rett til egen kropp. For 50 år siden fikk vi rett til å bestemme selv. Nå styrker vi den retten ved å øke grensen for fri abort til uke 18 – det var på tide, sier Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex&;Samfunn.

Det var fredag morgen at innenriks- og helsedepartementet avslørte at det er inngått en avtale med Sosialistisk Folkeparti, Enhetslisten, Radikale Venstre og Alternative om å heve den danske abortgrensen.

Det er første gang på 50 år at det gjøres store endringer i abortreglene – og det skal også bevilges ekstra midler til rådgivning, spesielt for unge og sårbare grupper.

I pressemeldingen skriver Sex&;Samfunn at de er glade for at «den nye avtalen har et spesielt fokus på styrket rådgivning før, under og etter en abort».

– I en tid der abortspørsmålet skaper polarisering over hele verden, og abortrettigheter trekkes tilbake flere steder, går danske politikere foran og ringer rundt abort. Mens noen land skrur klokken tilbake, får Danmark nå mer oppdatert abortlovgivning, sier Berlau.

I september 2023 foreslo et flertall i det danske etikkrådet å heve grensen fordi Danmark har en av de mest restriktive abortgrensene i Vest-Europa.

I tillegg til enigheten om den nye grensen, har de samme partiene, inkludert Liberal Alliance og Høyre, kommet til enighet om å erstatte de fem regionale abortkonsultasjonene med en ny nasjonal abortnemnd.

Fra 1. juli 2025 vil nemnda kunne avgjøre om abort skal tillates etter 18. svangerskapsuke. Endringen er blant annet gjort for å standardisere praksis over hele landet, heter det.

En tredje avtale på dette området innebærer også at 15-17-åringer i fremtiden skal kunne ta abort uten foreldrenes samtykke eller tillatelse fra abortnemnda.

De nye abortreglene vil bli implementert med en endring i helseloven.

Lovforslaget vil bli innført i løpet av det neste året og vil tre i kraft 1. juni 2025.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.