Strategisk viktig by under press: Vil ta det før spesiell dato

03/05/2024 09:32

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Byen beskrives både som «strategisk viktig» og som «et viktig mål for Moskva».

Kampen om den er nå i gang – og russiske styrker skal ha fått beskjed om å ta den innen en helt spesiell dato.

Det skriver norske NRK og Financial Times.

Dette er den «viktige høyborgen» Tsjasiv Jar i den krigsherjede Donetsk-regionen i Øst-Ukraina.

Russiske styrker har den siste tiden rykket stille inn i byen, mens ukrainske soldater har blitt utfordret av mangel på våpen og ammunisjon, noe som har ført til at de har måttet trekke seg tilbake til nye stillinger flere steder i regionen.

«Hvis russiske styrker er i stand til å intensivere angrepene og ta Tsjasiv Jar, vil de kunne bruke Tsjasiv Jar som utgangspunkt for påfølgende offensive operasjoner mot Ukrainas kritiske befestninger Kostyantynivka og Druzhkivka,» sa  Institute for the Study of War (ISW) i en analyse 27. april.

Og det er nettopp dette som skal ha skjedd, ifølge Financial Times:

Den russiske innsatsen for å ta byen har intensivert, ifølge en artikkel 1. mai.

En talsmann for ukrainske bakkestyrker i øst sier at opptil 25.000 russiske soldater har vært stasjonert nær byen de siste ukene.

Tidligere har øverstkommanderende for Ukrainas væpnede styrker, Oleksandr Syrskyy, sagt at russerne angivelig håper å ta byen innen en bestemt dato:

«Samtidig er trusselen fortsatt relevant, ettersom den russiske militærledelsen har satt sine tropper til å erobre Tsjasiv Jar innen 9. mai,» skrev han i et Facebook-innlegg 14. april.

På denne datoen feirer russerne Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland under andre verdenskrig – og datoen har derfor stor betydning.

I et intervju med The Economist publisert 2. mai, sa nestlederen for militær etterretning GUR, generalmajor Vadym Skibitsky, at det sannsynligvis var et spørsmål om tid før byen falt på samme måte som Avdiivka, som ble bombet i stykker av russerne tilbake i februar.

«Det vil ikke være i dag eller i morgen, selvfølgelig, men det avhenger av våre reserver og forsyninger,» sa han om byen, beskrevet av media som «nøkkelen til en ytterligere russisk fremrykning til de siste store byene i Donetsk-regionen».

Dersom ukrainske styrker må trekke seg ut av byen, kan det ifølge Financial Times sette hele forsvaret av Donetsk- og Luhansk-regionene i fare.

Byen ligger på toppen av en ås, noe som gir Ukraina «en av de siste naturlige barrierene» som beskytter viktige forsyningslinjer og regionhovedstaden Kramatorsk, som ligger 30 kilometer mot nord, heter det i artikkelen.

I mai i fjor klarte russiske styrker å innta den ukrainske byen Bakhmut etter måneder med blodige kamper i området som den lenge var kjent som «kjøttkvernen».

Siden den gang har det imidlertid tatt nesten et år for russerne å rykke frem de rundt seks kilometerne til utkanten av Tsjasiv Jar.

I det siste har imidlertid fremgangen vært raskere for dem.

– Terrenget som russerne har vært i stand til å dekke de siste månedene var godt defensivt terreng for Ukraina, sier Rob Lee, militæranalytiker og seniorforsker i Foreign Policy Research Institutes Eurasia-program, til Financial Times.

– Nå kan Russland rykke raskere frem. Og hvis de tar Chasiv Jar, vil det gjøre det mye vanskeligere å forsvare andre områder.

Så langt har ikke russiske styrker klart å rykke inn i selve byen, heter det.

Det var i februar 2022 at Russlands president Vladimir Putin startet sin invasjon av nabolandet Ukraina.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.